8 vinkkiä päivähoidon ja uuden arjen aloitukseen

Koittaako teilläkin uusi arki syksyllä, kun lapsi tai lapset aloittavat päivähoidon ja kotona ollut vanhempi palaa työelämään? Tästä postauksesta saat lempeät vinkit uuden arjen aloittamiseen.Uuden arjen aloittaminen päivähoidon ja työelämään paluun myötä on normaalisti perheelle iso mullistus. Siinä missä aamut ovat kotona ollessa olleet rauhallisia ja hitaita sekä päivä on toisinaan aikataulutettu oman mielen mukaan, täytyy päivähoidon ja töiden alettua opetella hieman toisenlainen rytmi.

Alku voi olla hankalaa ja vaikeaakin, mutta on muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä, joilla uuden arjen alkua voi pehmittää.
1.Tutustukaa hoitopaikkaan 
Jos mahdollista, käyttäkää tulevaan hoitopaikkaan ja sen aikuisiin sekä muihin lapsiin tutustumisessa aikaa. Päiväkodissa tai perhepäivähoitajalla voi yleensä käydä muutamia kertoja yhdessä lapsen kanssa tutustumassa. 

Jotkut kunnat tarjoavat mahdollisuutta tutustua lapsen nimettyyn omahoitajaan lapsen omassa kotona. Tätä tarjousta kannattaa hyödyntää. Päivähoidon aikuiset eivät tule kotiinne kyyläämään ja syynäämään villakoirien määriä, vaan käynnin tarkoituksena on tutustua sekä lapseen että tämän vanhempiin heidän omassa, tutussa ympäristössään eli kotona. Samalla lapselle jää parempi muistijälki aikuisesta ja päivähoitoon mentäessä siellä on valmiiksi ”tuttu naama”.
Jos päivähoitosopimus laitetaan alkamaan esimerkiksi pari viikkoa ennen vanhemman töihinpaluuta, voi lapsi harjoitella ilman vanhempaa lyhyemmillä päivillä tulevassa hoitopaikassaan. Esimerkiksi aamun ulkoilusta lounaan jälkeiseen aikaan, jonka jälkeen vanhempi hakee lapsen kotiin päiväunille. Näin lapsi saisi totutella pikkuhiljaa päivähoitopaikan arkeen. 
2. Hankkikaa tarpeeksi varusteita
Pienemmillä lapsilla olisi hyvä olla ainakin kaksi vaihtovaatekertaa mukana, koska he saattavat sotkea herkemmin. Isommille riittänee yksi. 
Lämpöisillä ilmoilla t-paitoja on hyvä olla useampi, koska esimerkiksi ulkona käytetään eri t-paitaa kuin sisällä. Näin vähennetään hiekan ja muun rojun kulkeutumista sisätiloihin. Talven kylmillä on hyvä olla fleece-/villakerrastoa ja muutenkin riittävästi lämpöistä vaatetta. Pipoja ja rukkasia on hyvä olla hoitopaikassa kahdet. Aamun ulkoilussa kastuneet/hikoilleet hanskat eivät välttämättä kerkeä kuivumaan iltapäivän ulkoilua varten. Päiväkodeissa saattaa olla melko hyvät kuivaushuoneet, mutta perhepäivähoitajilta ei välttämättä sitä ylellisyyttä löydy.

Kumisaappaita kannattaa olla kaksi paria, yhdet kotona ja yhdet päivähoitopaikassa säilytettäväksi. Sama koskee kuravaatteita, jos kotonakin tulee ulkoiltua säällä kuin säällä. Päivähoidossa kuravaatteet ovat ehdoton lisävaruste. Talvella kannattaa tarkastaa, että kurahousut menevät hyvin toppahaalarin päälle.
Pienemmille lapsille omat vaipat ja tutit, jos ovat käytössä. Moniin hoitopaikkoihin viedään tätä nykyä xylitol-pastillit kotoa. Sisätossut/crocsit/reiskat kannattaa olla varsinkin päiväkodissa.

3. Nimikoikaa vaatteet ja varusteet
Nimikoikaa kaikki mahdollinen, kengistä ja hanskoista lähtien. Päiväkodilla työskentelee useita aikuisia ja ryhmien sisällä saatetaan sijaistaa toisia, joten ei välttämättä se normaalisti talon toisessa päässä työskentelevä aikuinen tiedä, millaiset kengät tai paita juuri teidän lapsellanne on. Isommat lapset osaavat (yleensä) jo pitää huolta omista tavaroistaan, mutta pienemmäthän laittaisi päälleen vaikka sen kaverinsa paidan samalla nyökytellen, että hänen se on :D
Nimikoida voi erilaisten nimitarrojen kanssa tai sitten ihan vain tussilla/kuulakärkikynällä merkkaa lapsen nimen tai nimikirjaimet vaatteiden pesulappuihin. Päivähoidossa voi pyörittää niitä samoja, nimikoituja vaatteita ja jättää vapaa-ajan käyttöön ei-nimikoituja vaatteita.

4. Kotoa mukaan jotain tuttua ja rakasta

Päiväunilla/lepohetkellä voi isommallakin lapsella olla oma, tuttu unikaveri. Unikaveri säilytetään päivähoitopaikassa viikon ja sen voi tuoda viikonlopuksi kotiin pesuun. Mieluiten ei raahattaisi unikaveria päivittäin kodin ja hoitopaikan välillä, näin vähennetään pöpöjen kulkeutumista.

Lapselle voi antaa mukaan kuvan vanhemmasta/vanhemmista/perheestä, jolloin lapsi voi ikävän yllättäessä hoitopäivän aikana katsella kuvaa rakkaista ihmisistä.

5. Rauhoittakaa muu elämä vähäksi aikaa
Te tulette kaikki olemaan normaalia väsyneempiä uuden arjen alettua, vaikka alku sujuisikin hyvin. Mahdollisuuksien mukaan rauhoittakaa illat, älkää raahatko lapsia kyläilemään hoitopäivien jälkeen. Voi myös miettiä, onko päivähoidossa olevalla lapselle tarpeen olla monena eri iltana suoritettavaa harrastusta, koska pitkissä hoitopäivissä on monesti lapselle aivan riittävästi virikettä ja sitä ryhmässä toimimista. Toki osa lapsista jaksaa ja haluaa harrastaa, mutta ei kaikki. Kuunnelkaa ja tarkkailkaa lapsianne.
6. Ennakoikaa ja helpottakaa arkea
Niin tylsää kuin se onkin, kannattaa arkea hieman ennakoida, tehdä asioita valmiiksi jo etukäteen. Vaikka viikonloppuna olisi kiva vain olla möllötellä, voi esimerkiksi sunnuntaina tehdä alkuviikolle ruoan valmiiksi ja katsoa, että kaikilla on tarpeeksi puhtaita vaatteita kaapeissaan useamman päivän ajalle. Sunnuntaisin on hyvä katsoa hoitoreppujen sisältö kuntoon sekä muutkin vaatteet ja tavarat, joita heti maanantaiaamuna tarvitsee.

Hoito- ja työaamuina vanhempi voi herätä hieman aiemmin, laittaa ensin itsensä valmiiksi ja herättää vasta sen jälkeen lapset. Vanhempi saa hetken aikaa latailla akkujaan tulevaa päivää varten ja sen jälkeen on hyvin aikaa laittaa lapset valmiiksi.

Kahvinkeitin kannattaa ladata jo edellisenä iltana valmiiksi, niin ei tarvitse aamulla silmät ristissä mittailla vettä ja kahvinporoja ;)


Kauppaan ei välttämättä kannata mennä suoraan töistä ja hoidosta. Jos on kuitenkin ihan pakko, kannattaa lapsille sekä itselleen syöttää pieni välipala ennen kaupan ovista sisään astumista. Näin vältetään pahimmat nälkäkiukut ja heräteostokset. Jos kauppa on lähellä, voi siellä käydä pyörähtämässä vasta päivällisen jälkeenkin.

7. Avoimin mielin kohti uutta

Ei se päivähoito ole automaattisesti paha juttu. Ei siellä olevien aikuisten tehtävänä ole tehdä lapsenne tai teidän vanhempien elämästä hankalaa, päinvastoin. Resurssit ovat tiukilla, joo. Niin sanottuja mätämunia mahtuu joukkoon, joo. Mutta pääasiassa lapsistanne pidetään hyvää huolta. Päivähoidossa lapset voivat päästä kokemaan ja oppimaan paljon kivojakin juttuja sekä luovat uusia, mahdollisesti läpi elämän kestäviä kaverisuhteita.

Oma asenteenne vaikuttaa lapsiin. Jos kaikki on automaattisesti paskaa, mikään ei muka toimi ja ei ne päivähoidon aikuisetkaan osaa hommiaan, alkaa tottakai myös lapset ajattelemaan samalla tavalla ja heidän sopeutumisensa käy vaikeammaksi. Puhukaa päivähoidosta lempeästi, lukekaa aiheeseen liittyviä kirjoja ennen päivähoidon aloitusta.

8. Antakaa armoa itsellenne sekä muille

Antakaa armoa päivähoidon aikuisille. Eivät he voi heti ensimmäisen viikon tai kuukaudenkaan jälkeen tuntea lastanne niin hyvin, että tietäisivät tämän jokaisen mielenliikkeen. Tutustuminen ottaa oman aikansa. Sanokaa ja kysykää suoraan aikuisilta, jos joku mietityttää, älkää huudelko pitkin kyliä.

Antakaa armoa myös itsellenne. Kaiken ei tarvitse sujua kuin tanssi ensimmäisestä päivästä lähtien. Tottakai ottaa oman aikansa, että uudet rutiinit asettuvat uomiinsa, mutta sinnikkyydellä ja toistuvuudella asiat alkavat sujumaan, yllättävän nopeastikin.

Takapakkia tulee todennäköisistä sairastelupäivistä. Ottakaa koko perhe tavaksi pestä käsiänne myös päivähoidosta, töistä tai kaupasta kotiin saapuessanne sekä yrittäkää syödä monipuolisesti. Monivitamiinit, maitohappobakteerit ja d-vitamiini ovat hyviä lisiä. Räkää riittää lapsilla enempi vähempi syksystä kevääseen, mutta pahimpien tautipäivien ajan lapsen olisi hyvä olla kotona sairastamassa.

Mutta ennen kaikkea,

TSEMPPIÄ <3 Hyvin se menee :) :) 

Rakkaudella
Henna


P.S. Vuorohoito lisääntyy koko ajan, joten silloin ei ole itsestäänselvää, että lapset ovat vain ma-pe hoidossa ja epäsäännöllisyyttä hoitoajoissa ja -päivissä on enemmän, mutta moni ylläolevista vinkeistä sopii myös silloin :)

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *