Ajatuksia ja mietteitä ystävyydestä – arvostelussa Ystävyydellä Sirpa

Kirja saatu arvosteltavaksi kustantajalta ja sisältää linkkejä kustantajan sivuille.

Ystävyydellä Sirpa

Tästä on jo aikaa, kun sain kutsun kirjan julkistamistilaisuuteen. Koska työt haittaavat harrastuksia + kaikki kiva tapahtuu pääkaupunkiseudulla, en päässyt tilaisuuteen. Pyysinkin siis kirjan arvosteltavaksi, koska kirjan aihe kiinnostaa paljon.

Ei mennyt kauaa, kun Merja Asikaisen kirjoittama Ystävyydella Sirpa (Otava 2019) tipahti postilaatikkoon. Täytyy sanoa, että pidän kirjan ulkoasusta. Tällä hetkellä tuntuukin olevan trendinä tietynlaiset fontit ja hempeä vaaleanpunainen, jotka näkyvät myös tämän kirjan ulkoasussa.

Kirjan kirjoittanut Merja Asikainen on tutkija sekä toimittaja ja hän tuokin kirjaan tutkijan näkökulmia ystävyyteen aina niistä hyvistä asioista mahdollisiin haasteisiin. Lisäksi kirjassa on Sirpa Selänteen ajatuksia ja mietteitä hänen omista ystävyyssuhteistaan, jotka vanhimmat ovat kestäneet yli 30 vuotta.

Sirpa ja Teemu Selänne lapsineen asuvat Amerikassa, jossa Sirpalla on paljon sekä amerikkalaisia että suomalaisia ystäviä. Kesät Selänteet viettävät Suomessa, jossa asuu heidän perheensä, läheiset ja liuta ystäviä.

Olin alkuun hieman skeptinen kirjan suhteen, koska Sirpa ei ehkä ihmisenä ole sellainen, joka itseäni kiinnostaisi, mutta aiheena ystävyys on tärkeä ja lähellä sydäntäni.

Luinkin kirjan ennätysajassa, alle vuorokaudessa.

Mitä mietteitä kirja herätti?

Itselleni kirjan aihe, ystävyys kaikkinensa on todella tärkeä, mutta on ehkä jopa hieman haastava aihe ollut viime vuosien aikana. Olen joutunut todellakin tuijottamaan omaan napaani ja miettimään, millainen ystävä olen ja millaisia ystäviä haluan ympärilleni sekä millaiset ihmiset haluavat olla kanssani tekemisissä. Nämä ajatukset juontavat juurensa kipeään välirikkoon parin vuoden takaa, jonka osalta olen saanut aika rankastikin katsoa itseäni peiliin ystävänä ja ihmisenä. Asiat olisivat osaltani pitänyt hoitaa toisella tavalla.

Olen saanut oppia kantapään kautta, että ystävyyssuhteiden eteen on ihan oikeasti tehtävä myös töitä eikä ole ihan sama, miten sitä toimii tai on toimimatta. Olen nykyään koko ajan varpasillani, mitä tulee ystäviini enkä edelleenkään usko / koe, että he ihan oikeasti haluaisivat olla tekemisissä kanssani. Tekisi mieli juosta karkuun ennen kuin satutan. Ihan perustyyliäni, mutta nyt olen yrittänyt kasvattaa selkärankaa enkä juokse karkuun enkä varsinkaan satuta.

Kirjasta poimittuja vinkkejä

Kirjan lukemisen myötä jo monet olemassaolevat ajatukseni saivat vahvistusta mitä tulee ystävyyssuhteiden hoitamiseen, kuten esimerkiksi: ystävää voi muistaa pienissä arkisissä hetkissä viestillä, vaikka sitten lyhyelläkin viestillä. Ihmiset kuitenkin näpräävät puhelimiaan joka välissä, miksi ei siis laittaisi samalla pientä viestiä ystävälle? Tämä kertoo toiselle, että häntä ajatellaan.

Kirjassa oli oma kappaleensa myös kateudelle. Miten kateus saattaa tuhota hyvänkin ystävyyssuhteen. Jo se pienikin kateus pitäisi saada nujerrettua ennen kuin se kasvaa isommaksi. Kateus voi saada isot mittasuhteet ja kun ihminen on kunnolla kateellinen, ei hän oikein pysty suhtautumaan lempeydellä ja ymmärryksellä toista kohtaan, saati iloitsemaan tämän puolesta. Mie olen viime aikoina joutunut nujertamaan moniakin kateuden tunteita.

”Ystävyyteen kuuluvat periaatteessa kaikki inhimilliset tunteet, mutta kun halutaan pitää huolta hyvästä ystävyydestä, ikävämmät tuntemukset on syytä pyrkiä nitistämään. Kateus, kuten muutkin kielteiset tunteet, on helpompi taltuttaa heti alkuunsa ennen kuin tunne pääsee leimahtamaan liekkiinsä.”
Merja Asikainen – Ystävyydellä Sirpa (Otava 2019)

Puhumisen tärkeyttä painotettiin. Ihan niin kuin parisuhteissa, myös ystävyyssuhteissa pitäisi pystyä puhumaan ne vaikeatkin ja mieltä vaivaavat asiat. Mieluiten heti, ennen kuin niistä kasvaa iso möykky pään sisälle. Edelleen olen sekä pari- että ystävyyssuhteissa huono puhumaan vaikeista asioista, koska inhoan konflikteja, mutta yritän opetella, koko ajan.

”Mahdolliset epäselvyydet kannattaa oikoa heti, etteivät ne pääse kasvamaan isommiksi väärinkäsityksiksi. Pienet erimielisyydet voi myös nähdä kasvun paikkana. Ystävät muuttuvat ja kehittyvät vuosien ja vuosikymmenten saatossa, joten ystävyyssuhdekin muotoutuu siinä mukana. Joskus henkistä läheisyyttä on enemmän, joskus voidaan olla etäämpänä toisesta, mutta ystävyys on ja pysyy. Aito ystävyys kasvaa ja kestää muutosten mukana.”
Merja Asikainen – Ystävyydellä Sirpa (Otava 2019)

Mitä mieltä olin kirjasta?

Merja Asikaisen kirjoittamat osuudet olivat hyviä. Kirja oli hyvin jaoteltu aihealueittain ja teksti oli selkeää. Kirjan ulkoasu kaikkinensa teki lukemisesta miellyttävää eikä kyseessä ole muutenkaan mikään satojen sivujen eepos. Kirjan pystynee lukemaan kiireisemmänkin arjen keskellä.

Sirpa Selänteelläkin oli ihan hyviä pointteja, mitä tulee ystävyyteen, mutta mun oli ehkä hieman vaikea samaistua häneen. Hänellä on niin laaja ystäväpiiri niin Suomessa kuin Amerikassakin. Kaikki auttavat toisiaan, on erilaisia ystävysten kanssa tehtyjä lomamatkoja, yhteisiä illanistujaisia, ollaan tarvittaessa ystävien synnytyksissäkin mukana. Hieman erilaista kuin oma elämä tällä hetkellä :D

Suosittelisinko kirjaa?

Voin sanoa, että suosittelisin kirjaa muillekin. Kirja kaiken kaikkiaan antaa hyviä mietteitä ja tärkeitä neuvoja ystävyyteen. On tärkeää pysähtyä miettimään, millainen ystävä itse on ja miten haluaisi itseään kohdeltavan. Näistä mietteistä on hyvä lähteä panostamaan niihin oikeasti tärkeisiin ihmissuhteisiin.

Yhdestä asiasta olen Sirpan kanssa erittäin paljon samaa mieltä:

”Jos vain haluaa avata sydämensä uusille ihmisille, hyviä ystäviä saa läpi elämän aivan missä iässä tahansa.”
Merja Asikainen – Ystävyydellä Sirpa (Otava 2019)

Näin on käynyt itselleni vuosien saatossa, kun olen avannut sydämeni kaikenlaisille uusille ihmisille. Sitä myötä elämääni on saapunut paljon ihania ystäviä. Yksi iso tekijä on ollut oma äitiys ja oman kylän muihin äiteihin tutustuminen. Lisäksi on säilynyt ne vanhat ystävät ja on ollut sellaisiakin tilanteita, että on saatu elvytettyä jo niitä aiemmin hiipuneita ihmissuhteita.

Kirjan lopusta muuten löytyy omat sivut esimerkiksi ystävien syntymäpäiville sekä omille havainnoille ystävistä. Tulen varmasti selailemaan kirjaa muulloinkin ja pyrin olemaan entistä parempi ystävä. Joka päivä voi kehittyä sekä virheistä pitää oppia. Joka päivä voi olla parempi ystävä.

Millaisia ystävyyssuhteita teiltä löytyy?
Onko ollut kipeitä välirikkoja?
Oletko löytänyt hyviä ystäviä aikuisiällä?

Ystävyydellä ja rakkaudella
Henna

Lue myös:

Yhteydenpito ystäviin ruuhkavuosien keskellä

Ihana yllätys ystävälle – vauvakutsut

3

2 kommenttia artikkeliin ”Ajatuksia ja mietteitä ystävyydestä – arvostelussa Ystävyydellä Sirpa


 1. Hyviä ajatuksia. Hyvistä ystävistä kannattaa pitää kiinni. 🤗 Itselläni oli viime vuonna melko rankka jakso elämässäni, kun isäni sairastui ja nukkui pois ennen joulua. Minulla oli kaksi hyvää ystävää, jotka jaksoivat tsempata, kun oli vaikeita hetkiä. 💖 Rakas mieheni oli myös vahva tukipilari. 💖🤗 Toivon, että itse olen myös omana itsenäni myös hyvä ystävä ystävilleni.

  Erään ystävän menetin reilu 10 vuotta sitten, kun hän teki yhden todella kyseenalaisen teon. Ilmeisesti oli sen verran kateellinen tms. Olimme muutaman päivän päästä siitä lähdössä Espanjan Aurinkorannikolle, jossa olimme 4,5 kk. En tiedä oliko teolla tarkoitus estää lähtö. 🤔 Sen jälkeen emme ole olleet yhteyksissä. En kanna hänelle kaunaa ja jos kadulla törmättäisiin voisin vallan mainiosti jutella hänen kanssaan. Aina kaikki ystävyyssuhteet eivät kestä läpi elämän, mutta ehkä kaikkien ei ole tarkoituskaan kestää.

  Mukavaa kevättä sinulle! ☀️


  1. Ensinnäkin, osanottoni isäsi poismenon johdosta ❤️❤️ Ihana, että vierelläsi on kulkemassa hyviä ystäviä sekä aviomies. ❤️

   Se on hyvä, ettet kanna kaunaa entiselle ystävällesi, koska sekin sekä katkeruus vie voimavaroja jostain muusta siinä omassa elämässä. ❤️

   Mukavaa kevättä myös sinulle Maisa 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *