Elämäsi muuttuu, sinä muutut

Ei voida väittää, että ihminen pysyisi ihan samanlaisena kuin mitä hän on ollut vuosi, viisi tai kymmenen vuotta sitten. Väkisinkin vuosien saatossa ihmiselle tapahtuu hyviä ja huonoja asioita, jotka muokkaavat elämän suuntaa. Samalla ihminen kasvaa ja kehittyy, sopeutuu ja muokkautuu.
 
elämäsi muuttuu
 

Mieti hetki, millaista oma elämäsi oli viisi tai kymmenen vuotta sitten? Oli varmaan joltain osin erilaista kuin tällä hetkellä? Joillakin teistä hyvinkin paljon erilaista kuin nyt? On ehkä saatu lapsia, ollaan/on oltu avo-/avioliitossa, on erottu, on sairastuttu psyykkisesti tai fyysisesti, on menetetty läheisiä, on menetetty työpaikka, on etsitty omaa paikkaansa tässä maailmassa.

Jotkut sanovat, etteivät he tai nuo ikinä muutu. Pysyvät aina samanlaisina. Ei se ihan niinkään mene. Ihmisen kaikista sisin pysynee melko samanlaisena vuodesta toiseen, mutta johan jo pelkkä IKÄ tuo ihmiselle lisää elämänkokemusta, henkistä kasvua sekä itsensä parempaa tuntemista. Nämä näkyvät väkisinkin ihmisessä, hänen ajatuksissaan ja elämänarvoissaan.

Elämä itsessään muuttaa ihmistä, hyvässä ja pahassa

Käyt läpi rankan syöpätaistelun, josta selviät. Kokemuksena se taistelu on niin rankka, että tuskin olet sen kokemuksen jälkeen täysin sama ihminen kuin ennen syöpään sairastumista. Elämänarvot menevät uusiksi ja hyvän elämän merkitys korostuu. Elämän, josta haluat itsesi näköistä. Et halua enää tuhlata aikaasi asioihin, joita et koe tärkeäksi.

Menetät lapsesi. Tätä tuskaa ei pysty täysin kukaan muu kuin toinen saman kokenut ymmärtämään. Elämän tietyt pinnallisuudet siirtyvät toissijaisiksi, ikävä ja kaipaus eivät häviä koskaan. Menetetty rakas on aina osa sinua eikä sinua voi vaatia unohtamaan.

Tulet äidiksi tai isäksi. Monien elämässä tämä on yksi isoista positiivisista (tai negatiivisista) kriiseistä ja muutoksen käännekohdista. Siinä missä ennen on biletetty ja eletty vailla huolen häivää, täytyy vanhempana olla vastuullinen ja huolehtia jälkikasvustaan. Kaveripiiri saattaa muuttua, välit omiin vanhempiin saattavat parantua tai ikävissä tapauksissa viilentyä, asenne työelämään muuttuu. Elämän prioriteetit muuttuvat.

Käyt läpi henkisen kriisin. Tajuat, ettei elämäsi ole sellaista kuin haluaisit sen olevan. Olet ehkä jämähtänyt samaan vanhaan, tottumuksesta. Huomaat, ettei nykyinen elämäsi tee sinulle hyvää. Teet asioiden etenemiseksi pieniä tai isoja ratkaisuja. Alat mahdollisesti pitämään itsestäsi huolta, vaihdat työpaikkaa, vaihdat asuinkuntaa, lähdet opiskelemaan uutta alaa…

 

Elämä on täynnä mahdollisuuksia

Ei se ihan huuhaata ole, kun sanotaan, että positiivinen ja avoin mieli antaa ja saa paljon enemmän kuin negatiivinen ja tuomitseva. 

Kun avaa mielensä ja sielunsa, voi elämään tulla paljon hyvää, kuin huomaamatta. Ihmiset lähestyvät sinua helpommin, sinulle saatetaan tarjota mahdollisuuksia, joista et olisi osannut edes haaveilla!

 

”Kun yksi ovi takanasi sulkeutuu, 
uusi ovi edessäsi aukeaa”

 

Kannattaa miettiä, jos joku asia elämässäsi antaa enemmän huonoa kuin hyvää, miksi ei tekisi radikaalejakin ratkaisuja ja päätöksiä? Onko se huono parempi kuin oman mielenterveytensä tai ylipäänsä terveytensä menettäminen?

Elämässä pystyy moniin asioihin vaikuttamaan itse. Ei toki kaikkiin asioihin, mutta moniin. On sitten eri asia, miten käyttää itselleen annettua valtaa oman elämänsä suhteen.

Uhriutuminen ja marttyyriksi tekeytyminen eivät loppujen lopuksi kanna kovin pitkälle, ainakaan jos haluaa itselleen ja kanssaeläjilleen parempaa elämää.

Elämme täällä vain kerran. Meillä on oikeus muokata elämäämme. Oikeus muuttua. Oikeus elää sellaista elämää, joka tekee meidät onnelliseksi. Meidän ei tarvitse velvollisuudentunnosta pysyä samanlaisina ihmisinä kuin vuosi, kymmenen tai viisitoista vuotta sitten.


Rakkaudella
Henna

 

Alkuperäinen teksti julkaistu jo lokakuussa 2017, mutta aiheena tämä on aina ajankohtainen.

3

2 kommenttia artikkeliin ”Elämäsi muuttuu, sinä muutut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *