En ole raskaana, kiitos kysymästä

En ole kärsinyt pidempiaikaisista vatsavaivoista moneen vuoteen. En oikeastaan sen jälkeen, kun aloin laittamaan elämäntapojani kuntoon monta vuotta sitten. Menkka- ja hormoniturvotukset ovat peruskauraa, mutta nyt parin viime kuukauden aikana vatsavaivani ovat lisääntyneet.

Eräänä maanantaina jälleen kärvistelin heti aamusta vatsakivuissa ja mietin, kykenenkö töihin ollenkaan. Kykenin, kunhan olin särkylääkkeen ottanut ja hengitellyt. Välillä olin käynyt sohvalta ottamassa vauhtia aamutoimiin, kylmän hien noustessa pintaan.

Lääkäriin

Tuona maanantaiaamuna sain viimenään varattua ajan lääkärille, jonne pääsin samana päivänä. Lääkäri kyseli oireita ja tunnusteli vatsaa. Ei oikein tultu hullua hurskaammaksi. Kävin myös verikokeissa, joiden tuloksista lääkäri soitti samalla viikolla.

Verikokeissa ei näkynyt ihmeitä, mutta lähetteen vatsan ultraan sain, varmuuden vuoksi. Tarkastetaan, ettei ole kyse sappikivistä tai vastaavista. Varasin ajan gynellekin, niin tarkastetaan sekin puoli.

Lääkärissäkäyntipäivänä iltaa kohti vatsani turposi ja oli kipeä. Silittelin kumpuani, joka muistutti aivan raskausmahaa ja mietin, voisiko se turvota siitä vielä lisää. Tuli myös mieleen, että mitäs hittoa, jos siellä olisikin joku, ilman ja kaasun lisäksi. Ei sentään ole, tämä on poissuljettu vaihtoehto. Ja jälleen pyyhin kylmää hikeä otsaltani.

Oireet

Turvotuksia on alkanut olemaan useammin, kuten myös kipuja. Kipuja on vaihtelevasti vähän joka puolella vatsaa, ylä- ja alavatsalla, myös alaselässä.  Toisinaan kramppaa oikein kunnolla niin, etten saa ruhoani suoraksi. Toisinaan se on sellaista kiristävää tunnetta koko vatsan alueella eikä tämä meinaa helpottaa.

En kuitenkaan juokse vessassa alvariinsa tai panttaa tavaraa, niin sanottu kakkoshätä toimii aivan normaalisti (tämänhän te halusitte tietää).

Mitä veikkaan syyksi?

Itselläni on noussut epäilys ärtyvästä suolesta ja tämän lääkärikin oli kirjoittanut tietoihini käyntini jälkeen. 

Mulla on ollut stressiä, alentunutta mielialaa, väsymystä, joten onko se ihmekään, että suolistoni alkaa oireilemaan? Suolisto on hyvin tärkeä osa hyvinvointiamme. Jos suolisto ei voi hyvin, emme mekään voi ja jos me emme voi hyvin, ei suolistokaan voi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Miten jatkossa?

Käyn siellä vatsan ultrassa ja hoidan gynekäynnin pois alta. Tämän jälkeen, tai miksei jo nyt heti, on alettava viilamaan ruokavaliota entisestään parempaan kuntoon. Uskon sillä olevan paljon merkitystä. Lisäksi vähemmän stressiä ja murheita, enemmän kivoja asioita elämään.

            Well hello baby… Ei kun hetkonen! Mihin se raskausmaha katosi?

Vaikutus itsetuntoon

Niin kuin tässä nyt muutenkaan leijailtaisiin missään itsetunnon huipulla, vaikuttaa tämä ihan konkreettisesti olemiseeni. Inhottaa ensinnäkin olla niissä kivuissa ja turvotuksissa. Olo on tukala. Keskivartalo tuntuu valtavalta.

Vaatevarastoa joutuu uusimaan, että on sopivaa päälle pantavaa silloin, kun turvotukset ja kivut ovat pahimmillaan.

Näiden lisäksi en voi olla miettimättä, tuijottaako joku turvonnutta mahaani ja laittaa huhun kiertämään, että se Rantalan rouva on taas pieniin päin. Jonkun silmään mahani turvotus ei ole isoa eikä näy ulospäin, mutta itselle se olo on todella tukala turvotuksen takia.

Löysemmät vaatteet = osa mukavuutta

Sattuneesta syystä olen alkanut käyttämään löysempiä paitoja sekä housuja ja leggareita, koska

a) turvotuksen tullessa päälle olo on muutenkin tukala, saati jos päällä olisi tiukemmat vaatteet

ja koska

b) en halua niitä keskivartalon seudun tuijotuksia ”sillä silmällä”, koska siellä ei ole muuta kuin ilmaa ja kaasua sekä kipu.

En ole raskaana, kiitos kysymästä

Tässä vaiheessa voisin muistutella / tiedottaa maharauhasta. Jokainen hedelmällisessä iässä oleva nainen ei ole automaattisesti raskaana, jos se maha vähän pömpöttää. Taustalla voi olla sairaus tai jotain ihan vain niistä ruoansulatusongelmista johtuvaa. Hän voi olla juuri syönyt RUOKAA, jonka takia maha pömpöttää. Se maha voi pömpöttää jopa heillä, jotka elävät timmimpää ja kurinalaisempaa elämää kuin allekirjoittanut ja moni muu.

Antakaa siis jokaisen mahalle maharauha. Keskittykää toisten mahojen sijaan omiin mahoihinne ja miettikää, miten se oma vatsa ja suolisto oikein voikaan tällä hetkellä…

 

Rakkaudella
Henna

 

0

2 kommenttia artikkeliin ”En ole raskaana, kiitos kysymästä


  1. Kovin on tuttua tämäkin. Ärtyvältä paksusuolelta kuulostaa minun korvaani, mutta toki pitää tutkia ja kaikki muut vaihtoehdot sulkea pois. Itselläni on pahemman luokan stressivatsa ja uudet tilanteet tekevät elämästä aivan tuskallista. Aina täytyy varmistella, missä on lähin vessa, kun menee uuteen paikkaan. Tämä tekee matkailusta ja ihmispaljoudesta liikkumisesta vähän haastavampaa. Vatsa on muutenkin turvoksissa iltaisin, vaikkei mitään muuta vaivaa olisikaan. Ilmavaivat ei haittaa, jos saa olla kotona. 😉

    Lohdutukseksi sinulle voin kertoa, että ärtyvästä paksusuolesta kärsivät todella monet. Itselläni on kyllä oireet vähän vähentyneet iän myötä. Nyt jonkin matkaa yli 40 v. mittarissa.


    1. Kiitos Sari kommentistasi ja omista kokemuksistasi :)

      Näin olen itsekin ymmärtänyt, että ärtyvä suoli on kovin yleinen vaiva nykypäivänä. Varmasti suurilta osin vaikuttaa ravinto, jota syömme, mutta myös nykyelämän hektisyys ja vaativuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *