Hammaslääkärin tuomio

Pidempään blogiani seuranneet tietävät, että minulla on ollut aikamoisia ongelmia ikenieni terveyden takia. Minulla on todettu parodontiitti, jota raskaudet ja imetykset pahensivat todella paljon, hyvästä kotihoidosta sekä mekaanisesta puhdistuksesta huolimatta. 

ientulehdus


Vuosi sitten, huhtikussa 2017 sain hammaslääkäriltäni huonoja uutisia. Ientaskut olivat lisääntyneet ja syventyneet, vaikka hoidin hampaitani hyvin päivittäin ja pari kertaa vuodessa suuhyhygienisti oli poistanut hammaskiven.

Tuolloin hammaslääkärini sanoi, että seuraava tarkastusaika otetaan vuoden päähän ja silloin on mahdollisesti harkittava antibioottikuuria suussa riehuvien bakteerien tappamiseksi sekä suun röntgenkuvausta, jotta nähdään, minkä verran luukatoa hampaisiin on tullut. Olin aika maassa ja suoraan sanottuna vittuuntunut tämän käynnin jälkeen. Jatkoin kuitenkin edelleen mahdollisimman hyvää kotihoitoa, koska laiminlyönti toisi takapakkia.

Syyskuussa 2017 kävin suuhygienistillä, joka totesikin iloisesti, että suuni terveyden tila on parantunut verrattuna alkuvuoden käyntiin. Minulla ihan oikeasti tuli siinä kohtaan ilonkyyneleet silmiin ja pari kyyneltä vieri poskelle asti. Vihdoinkin hormonit olivat tasoittuneet ja hoito alkoi tuottamaan tulosta.

Hammaslääkärin vuositarkastus
Huhtikuussa 2018 oli jälleen kerran vuoro käydä hammaslääkärin tarkastuksessa sekä ientaskujen mittaamisessa. Jännitti ihan todella paljon. Vaikka jo itsekin sen tunsin, että suuni tilanne on paljon parempi kuin esimerkiksi kaksi vuotta sitten, pelkäsin kuitenkin pahinta.
Hammaslääkäri teki tarkastuksensa. Ensin tarkasti jokaisen hampaan pinnan ja tämän jälkeen siirtyi mittaamaan ientaskuja, joka oli siis se jännittävin osuus. Vielä jotkut reiät hampaissa kestäisin, mutta en sitä määrää ientaskuja, mitä oli vuosi takaperin. Tai pahempaa, jos ne olisivat lisääntyneet ja syventyneet.
Sain kuitenkin iloisia uutisia. Ientaskuja oli vain muutama, kaksi syvyydeltään 6mm ja pari, joiden syvyys oli 4mm. Kuten hammashoitajakin siinä totesi, oli vuosi sitten ientaskuja ollut ihan hirveän paljon ja muistan itsekin siltä käynniltä, kun hammaslääkäri vain luetteli ikeniäni tökkiessä: ”4mm… 6mm… 5mm… 3mm.. 6mm… 4mm…” Huh, puistattaa vieläkin ajatus mokomasta käynnistä.

ientulehdus

Miten jatkossa?
Jatkan edelleen erittäin hyvää kotihoitoa, jota olen tehnyt tähänkin asti. Käyn suuhygienistillä seuraavan kerran syksyllä ja hammaslääkäri haluaa tarkastaa tilanteen vuoden päästä. Tuolloin katsotaan, onko tarvetta suun röntgenkuvaukselle.
Olen helpottunut. Kova työ on tuottanut tulosta sekä tietysti hormoneiden tasoittuminen on vaikuttanut paljon siihen, että tilanne suussa on parantunut. Ei parantunut kokonaan, mutta huomattavasti paljon parempi.
Terveemmällä hymyllä kohti kesää.
Rakkaudella 
Henna
0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *