Ihailtavat piirteet muissa ihmisissä

Alkuperäinen teksti julkaistu helmikuussa 2018.

Jokaisella meistä toivottavasti on lähipiirissään ihmisiä, joita itse ihailee. Saattaa olla myös ihmisiä, joita itse ihailee kaukaa, vähän niin kuin ”salaa”. Uskon myös, että meissä kaikissa on jotain sellaisia piirteitä, joita joku toinen ihailee.

But I’m a human not a sandwich -blogin Iina kirjoitti aiemmin ihanan postauksen asioista, joita ihailee muissa ihmisissä. Tekstiä lukiessani tulin todella hyvälle mielelle, koska tunnistin piirteistä niin ystäviäni ja läheisiäni kuin jopa itseänikin.

Tekstistä inspiroituneena ajattelin jakaa tätä hyvää mieltä eteenpäin ja kirjoittaa omalta osaltani postauksen ja kertoa teille, millaisia piirteitä ihailen muissa ihmisissä. 


 

1. Periksiantamattomuus
 

Vaikka joku kaataisi saavi tolkulla lokaa niskaan tai taivaalta sataisi satavuotiaita mummoja, ihminen ei yksinkertaisesti anna periksi, vaikka hän välillä menisikin polvilleen tai kaatuisi maihin. Hän nousee aina vain uudestaan. Hän tekee kaikkensa, jotta hänellä sekä hänen läheisillään olisi hyvä olla. Vaikeuksien kautta voittoon, kuten sitä kuulee sanottavan!Tämä pätee myös ihmiselämän erilaisiin ”projekteihin”.

Esimerkiksi elämäntaparemontit, uudelleenkouluttautuminen tai uuden työpaikan etsiminen. Ei lannistuta, vaan jaksetaan tavoitella unelmiaan, pitkälläkin tähtäimellä, vaikka joskus takapakkia tulisikin enemmän ja vähemmän.

2. Positiivinen elämänasenne

Tämä liittyy vahvasti kohtaan 1., koska positiivisen elämänasenteen omaavat ihmiset todellakin kääntävät vaikeudet voitoiksi. Ei jäädä päiväkausiksi murehtimaan jotain tiettyä, pienempää asiaa, vaan yritetään tehdä asialle jotain. Positiivinen ihminen pyrkii näkemään monissa asioissa myös sen hyvän puolen.

Hän miettii, kuinka saisi asioita muuttumaan, jos joku osa-alue omassa elämässään ei toimi. Positiivinenkin ihminen märehtii joskus asioita, mutta sieltä negatiivisuuden polulta on helpompi löytää takaisin positiivisuuden tielle.

 

Heidi Kinnunen -blogi: Mitä on aito positiivisuus?

Oma tekstini: ”Toi positiivisuus sopii sulle”

 
 
3. Ystävällisyys

Tämä on tiedättekö niin tärkeä taito ja ominaisuus ihmisissä! Kiitos, ole hyvä ja anteeksi. Noilla kolmella sanalla pääsee jo todella pitkälle. Esimerkiksi töissä ja päiväkodilla kuuluu hyviin käytöstapoihin huikata ihmisille aamuisin hyvää huomenta. Lapsethan ottavat meistä aikuisista mallin, tässäKIN asiassa.

Ystävällinen ihminen kaataa kahvia samalla toiselle, kun kaataa itselleen. Ystävällinen ihminen päästää kassajonossa eteensä sen ihmisen, jolla on vain kahvipaketti, kun itsellään on ostoskärry täynnä ostoksia. Ystävällinen ihminen huomioi ympärillään myös muut kuin itsensä.

 
4. Avuliaisuus

On erilaisia tapoja olla toiselle ihmiselle avuksi. Toiset ryhtyvät konkreettisesti toimeen ja tekevät muiden puolesta isojakin asioita, mutta jo pienilläkin teoilla on merkitystä. Jos näkee työpaikan käytävällä ihmisen, jolla on kädet täynnä tavaraa, voi häneltä kohteliaasti kysyä, voiko olla avuksi ja kantaa osan hänen tavaroistaan kohteeseen B.

Voi tarjoutua hetkeksi katsomaan kaverin lapsia, jotta toinen pääsee lääkäriin. Voi lahjoittaa eteenpäin lasten pieniä vaatteita ja ylimääräisiä vaippoja, aina kaikesta ei tarvitse pyytää rahaa.

5. Kannustaminen

”Ai sie meinaat treenata maratonille? Voi vitsi, miten hienoo, tsemppii urakkaan! Sie varmasti pystyt siihen!”

Moni saattaa luulla, että toisen tsemppaaminen ja kannustaminen vaatii isojakin ponnistuksia, muttei se oikeasti vaadi. Varmasti jokaisesta tuntuisi hyvältä saada se tsemppiviesti juuri ennen jotain  itselleen tärkeää, isompaa tai pienempää koitosta. Ei siinä viestissä tarvitse mitään runoja olla, mutta se pienikin viesti kertoo, että ajattelet sitä toista ihmistä juuri sillä hetkellä. 

6. Avoimuus

Uskalletaan kertoa toiselle vaikeistakin asioista ja tunteista, joko puhumalla tai kirjoittamalla. Siinä tulee toiselle osapuolelle luotettu olo, että juuri hänelle uskalletaan kertoa ja avautua. Tietysti tämä toisen avoimuus tarkoittaa myös sitä, että toisen on oltava vastaanottavainen eikä hän työnnä toista pois silloin, kun tämä kertoo omista ajatuksistaan. Ajatuksista, jotka voivat erota hyvinkin paljon omista arvoistaan ja maailmankatsomuksestaan.


7. Hyvä kuuntelija

Oikeasti kuunnellaan eikä tehdä samalla koko ajan muuta tai keskeytetä tai aleta röyhkeästi puhumaan päälle.Eikä aleta kaataamaan omia murheita toisen niskaan siinä kohtaan, kun toinen avautuu vaikkapa vaikeasta avioerostaan.

 

8. Kehuminen

Ihania ovat ihmiset, jotka jaksavat toisia kehuja! Annetaan pieniä ja isoja kehuja. Tiesittehän, että se pienikin kehu voi toiselle ihmiselle merkata todella paljon. ”Ai vitsi, miten hyvää ruokaa oot tehny!”, ”Suoriuduit työtehtävästä hienosti”, ”Sie oot kyl niin hyvä äiti sun lapsilles”.

 

Olen sitä mieltä, että ihmisten pitäisi kehua toisiaan enemmän eikä aina kyräillä ja olla kateellisia toisten suorituksista. Paljon näkee esimerkiksi somessa sitä, että joku on laittanut omasta, hienosta suorituksestaan kuvaa ja/tai tekstiä ja näistä huokuu, miten hän on oikeasti ylpeä saavutuksestaan. Sitten on surullista katsoa, kun juuri kukaan ei kommentoi tai reagoi muutenkaan tähän päivitykseen.

Monen ajatusmaailma tuntuu olevan, että hittoako toikin tossa leveilee, kun se oma elämä ruudun toisella puolella on niin kuralla.

Kehukaa, kehukaa, kehukaa! Se oikeasti palkitsee, niin kehun vastaanottajan kuin sen antajankin.

9. Hyväksyy, ettei asiat ole niin mustavalkoisia

Ihmisiä ja elämäntilanteita on joka lähtöön. Ihailen ihmisiä, jotka ymmärtävät, ettei kaikki asiat ole niin mustavalkoisia. Pyritään näkemään pintaa syvemmälle, ymmärtämään syy-seuraus -suhteita. Ymmärretään, että vaikkei itse tekisi jollain tietyllä tavalla, voi joku toinen toimia toisin eikä sen pitäisi olla itseltä pois.

 

Ymmärretään, että se asia, mikä 10 vuotta sitten oli noin, ei välttämättä ole tänä päivänä noin, vaan se voi olla näin, syystä että x.

10. Toisen tunnetilojen lukeminen

Arvostan, kun ihminen osaa lukea toista ihmistä, ilman sanoja. Ymmärretään, missä tilanteissa kannattaa olla hiljaa ja missä kohtaa voi avata suunsa. Osataan olla oikeissa kohtaa läsnä ja tukena, tarvittaessa osataan myös antaa tilaa.

 

Tottakai itse kullekin käy välillä virhearvioita ja pääsee sammakoita suusta väärissä kohtaan, mutta niitä voi pyytää anteeksi ja ottaa tilanteesta opiksi.

11. Ei syyttele muita joka asiasta

Osataan katsoa itseään peiliin ja todeta, että vika on joskus itsessäkin, eikä aina muissa. Ei hyökätä toisten ihmisten kimppuun kuin yleinen syyttäjä milloin minkäkin asian takia. Osataan nöyrtyä ja todeta, ettei asiat menneet nyt ihan putkeen.

 

Sanotaan, että ne asiat, mitkä kovasti tuntuvat ärsyttävän muissa, saattavatkin olla niitä asioita, jotka ärsyttävät  nimenomaan omassa itsessään. 


12. Ei jauha toisista paskaa joka välissä

Tiedättehän, jos joku ihminen jauhaa sulle usein ja monista ihmisistä paskaa heidän selkänsä takana, tekee hän sitä samaa myös sulle, joten ole varovainen, mitä puhut.

Ai että, miten hävettääkin, millainen ihminen sitä on itsekin osannut olla. Tuntuu, että vielä aikanaan oma ”elämäntehtävä” oli (kateellisena) jauhaa muista vaikka mitä, mutta onneksi ihminen voi muuttua ja kasvaa noiden asioiden yläpuolelle. Enää en edes jaksa keskustella ihmisten kanssa, jotka jatkuvasti arvostelevat muita.

Tottakai aina joskus joku ihminen tai hänen toimintatapansa ärsyttävää ja saakin ärsyttää, mutta tarkoituksenmukainen mustamaalaaminen joka välissä ei ole tervettä.

13. Saa hyvän mielen tarttumaan muihin

Näiden ihmisten kanssa on ilo olla tekemisissä! Vaikka itsellä olisi kuinka paska päivä tai viikko takana, vietäppä hetki tälläisen hyvän mielen ihmisen seurassa ja johan taas aurinko paistaa sinne risukasaankin.

Hyvää mieltä voi tartuttaa ja tuoda eri tavoin. Toiset tuovat ympärilleen hyvää mieltä kertomalla mukavia juttuja, tsemppaamalla ja hymyilemällä. Toiset tuovat sitä ihan vain olemalla, omia itsejään. Ilmestymällä paikalle. Säteilemällä omaa hyvää oloaan. Toiset tuovat töihin suklaalevyn kahvipöytään, koska tietävät sillä saavan edes muutamat työkaverit hyvälle mielelle. Toinen jättää toisen työpöydälle lapun, jossa on pieni, mutta hyvää mieltä tuova viesti.

14. Rohkeus

Rohkeutta aloittaa uusi harrastus, rohkeutta vaihtaa työpaikkaa, rohkeutta kouluttautua uudestaan, rohkeutta laittaa koko elämänsä uusiksi. Rohkeutta karistaa ikävät asiat pois elämästään, rohkeutta kohdata itsensä.

Jokainen ihminen on joskus ollut tai tulee olemaan rohkea.

 

 


Tiedättekö, tätä postausta kirjoittaessani mulle tuli hyvä ja lämmin mieli :) Ajattelin kirjoittaessani kaikkia niitä ihmisiä, joissa on joitain tai moniakin yllämainittuja piirteitä. Olen kiitollinen, että he ovat elämässäni tuomassa voimaa ja sisäistä valoaan, jokainen omalla tavallaan.

He ovat ihmisiä, joista ammennan parempaa oloa, toivottavasti imemättä heitä itseään kuiviin. He ovat ihmisiä, jotka opettavat minua olemaan parempi ihminen, itseäni ja muita kohtaan.

Kaikki eivät tykkää kaikista, eikä pidäkään tykätä. Kaikkien kemiat eivät kohtaa, eikä pidäkään kohdata. Kaikkien kanssa täytyy kuitenkin yrittää tulla jollakin tavalla toimeen, mutta jokainen ihminen on loppujen lopuksi ansainnut ympärilleen, sinne suojakuplansa sisään nimenomaan ne hyvät tyypit.

 
Millaisia ihmisiä te ihailette? 
Millaisista ihmisistä saatte voimaa ja hyvää mieltä?
 
 
Rakkaudella
Henna


1

14 kommenttia artikkeliin ”Ihailtavat piirteet muissa ihmisissä


 1. Ihana julkaisu ❤ Mun on joskus pitänyt kirjottaa sulle kun ois kiva jutella pintaa syvemmältä �� Sun arvot ja ajatukset on hienoja ☺ Kaikkea hyvää ��


 2. Kaunis kirjoitus. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä arvostaa toisissa. Ja varsinkin, ettei ota toisia itsestääänselvyyksinä <3


 3. Tulipa hyvä mieli lukiessa tätä. Aivan loistava postaus. Ja olen samaa mieltä, että ne ihmiset on kultaa, jotka päästävät kassajonossa ohi sellaiset joilla on vain yksi ostos, kun itsellä on kärry täynnä. ?


 4. Kiitos Helka kommentistasi ♡
  Kukaan ei tosiaan ole itsestäänselvyys. Joskus on myös hyvä pysähtyä peilin eteen ja miettiä, millainen on muita kohtaan.


 5. Todella hyvä listaus, niin monesta kohdasta täysin samaa mieltä! Ja toimimalla itse kauniisti ja ajattelevaisesti kanssaihmisiä kohtaan, kasvattaa lapsistaan samanlaisia. Lapset kun oppivat matkimalla vanhempiaan. Välillä mietin kun vanhemmat patistavat lapsiaan kiittämään, tervehtimään ja pyytämään anteeksi, mutta eivät itse moikkaa edes kaupan kassaa, saatika kiitä lähtiessään…


 6. Kiitos Nina kommentistasi! :)

  Nimenomaan juuri näin. Lapsemme ottavat mallia meistä aikuisista. Meidän äiti on aina huikannut kaupasta pois lähtiessään "Kiitti moi!" ja kumma juttu, näin teen nyt itsekin :D


 7. Periksiantamattomuus, positiivisuus ja rohkeus. Nämä piirteet ovat minun mieleeni, etenkin kun ne höystetään kourallisella vanhan ajan hyviä käytöstapoja.

  Ihailemani ihmiset tuo heti mieleen suurimman idolini, edesmenneen isoisäni. Tästä tuleekin ihan oma postaus tuonne blogiin. Kiitos ideasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *