Kesälomamme saldo – lapsia kuunnellen, tiliä tyhjentämättä

Poikien ja minun kesäloma vuosimallia 2018 kesti kolme viikkoa. Sinänsä aika meni liian nopeasti, mutta kun katsoo noita menneitä viikkoja taaksepäin, teimme paljonkin asioita ilman, että pankkitili olisi tyhjentynyt tai että olisi tullut tunne, ettemme tehneet oikein mitään.

Kirjoittelin aiemmin kesällä, miten jo olimmekin poikien kanssa loman tarpeessa. Olimme väsyneitä ja kiukkuisia, itse kävin jo aika hitaalla, askel oli raskas. Ennen lomaamme kysyin isommalta pojaltamme, mitä hän haluaa tehdä kesälomalla. Toiveita oli oman kylän puistoissa käymisestä isin kanssa pleikkarin pelaamiseen.  Halusta leikkiä sisällä sekä ulkona, jospa piknik onnistuisi myös.

Kun lomamme sitten alkoi, ei se alkanut aivan parhaalla mahdollisella tavalla, kun äidin väsymys, uupumus ja stressi purkautuivat. Hävettää oma käytös, mutta puhuminen ja asiasta kirjoittaminen ovat auttaneet käsittelemään tunteita.

Miten kesälomamme loppujen lopuksi sujui? Menikö se pelkästään äidin hermokilareissa, kotona kyhnöttäen? Paloiko rahaa satasia ja taas satasia? Juoksimmeko aikataulujen perässä?

Heti loman alettua, sunnuntaina otimme hetken mielijohteesta suunnan kohti Vantaan Ikeaa. Lapsillemme tämä oli ensimmäinen kerta koko paikassa, me vanhemmatkaan emme olleet käyneet yli puoleentoista vuoteen. Mielestäni reissu oli todella mukava ja saimme suunnitellut ostokset tehtyä. Paljon kehutut Ikean lihapullat eivät kuitenkaan olleet niiiiin hyviä, että pelkästään niiden takia Vantaalle asti matkustaisi :D Edullista kyllä, mutta ei herkullista.
Ensimmäisellä lomaviikollamme lähdimme poikien kanssa läheiselle luontopolulle eväsretkelle. Söimme Kymijoen rannassa vähän eväitä ja kuljimme kävellen lyhyen luontopolun. Matkaa koko reissulle tuli noin nelisen kilometriä ja olen ylpeä esikoisestamme, kun jaksoi kävellä. Kuopus kulki rattaissa. Tarkoitukseni on toteuttaa tämä reissu jonain päivänä uudestaan niin, että menemme suoraan päiväkodista/töistä, autolla hieman lähemmäs ja näin pääsemme syvemmälle metsään samoilemaan ja tutkimaan, kun ei ole rattaita haittaamassa menoa.


Katsoimme lomalla hävettävän paljon telkkaria. Hyvistä ilmoistakin huolimatta meillä meni joitain aamuja tai iltoja sisällä niin, että lapset katsoivat telkkarista lastenohjelmia. Nämä hetket olivat niitä, jolloin yritin tehdä jotain blogini tai kotimme eteen. Tai sitten vain vedin henkeä ja istuin somettamassa.
Isompi poika sai piirrellä ja väritellä, pelata pleikkaria isänsä kanssa, pelasimme lautapelejä. Leikittiin sisällä ja omalla pihalla. Näimme kavereita, mutta paljon olimme myös omassakin rauhassa. Oli kaverisynttäreitä, sukulaisten synttäreitä, yksi mökkireissu. (lue myös Mökkielämä: Selviytymisopas äideille)

Kylällämme on neljä sellaista puistoa, joissa tykkäämme käydä. Kävimme loman aikana kolmessa niistä, kahdessa useammankin kerran. Välillä saimme olla puistoissa ihan itseksemme, joskus meillä oli seuraakin.

Lomani sattui juhannuksen molemmille puolille. Juhannuksena olimme perinteisesti ihan vain kodin lähiympäristössä. Kävimme aattona katsomassa oman kylämme hienon juhannuskokon, jonka jälkeen iski kauheaakin kauheampi tuuli ja vesisade. Mies pääsi isomman poikamme kanssa vanhempieni kyydillä kotiin, mie hölkkäilin rattaiden kera. Ei siinä kelissä voinut muuta kuin nauraa, samaa teki kuopuksemme, naureskeli rattaissaan :D Kotimatkalla nappasin koivusta parit oksat, jotta saimme juhannussaunaan jonkunlaisen vihdan tehtyä.
Juhannuslauantaina vierailimme poikien isoisovanhemmilla. Sunnuntaina mummilassa ja samana päivänä pojat pääsivät ensimmäistä kertaa ikinä elokuvateatteriin. Vanhemmillekin kerta oli ensimmäinen varmaan kymmeneen vuoteen :D


Söimme lomalla myös eineksiä, grillattua ruokaa ja välipaloja ruoka-aikoina. Teimme kotiruokaa, mutta kävimme pari kertaa lounasravintoloissa. Ruoanlaitossa menimme paljon sieltä, mistä aita on matalin. Kotona en edelleenkään puunaamalla puunannut paikkoja, vaikka suursiivous ja kaappien tyhjennykset roinista olisivatkin tehneet hyvää.

Esikoinen pääsi jo perinteeksi muodostuneellemeidän kahdenkeskiselle reissulle, jolloin kävimme (ilmaisessa) liikennepuistossa, leikkipuistossa, syömässä ja jätskillä. Koen, että nämä reissut ovat tärkeitä meille molemmille. (viime vuoden reissustamme voit lukea tästä)

Viimeisenä lomasunnuntaina veimme pojat  vielä Tykkimäkeen ja voi kun siellä ihanasti vierähti monta tuntia. Olimme syöneet ruoan kotona ennen lähtöä, joten paikan päällä selvisimme välipalalla. Omat eväätkin olisi voinut ottaa mukaan, koska Tykkimäellä on hyvin istumapaikkoja, joissa nauttia eväitä.

Kaikilla oli kivaa, jopa minä tykkäsin olla esimerkiksi maailmanpyörässä. Intouduin laskemaan isoa liukumäkeä korkeasta kiipeilytelineestä ja esikoisen kanssa otimmekin kilpailua, kumpi ehti kiipeämään sinne korkealle, korkealle ensin. Esikoinen oli nopeampi ;)

On harmi, ettemme pystyneet pojillemme tarjoamaan pidempää kuin kolmen viikon kesälomaa, mutta onneksi heinäkuun lopussa on tulossa yksi neljäpäiväinen viikonloppu ja onhan heinäkuussa päiväkodissakin rauhallisempaa. Täytyy jatkaa kesää ja kesäisiä touhuja, työ- ja päivätkotiarjesta huolimatta. 

Esikoiseltamme kysyin, millainen kesälomamme hänen mielestään oli. Vastaukseksi sain: ”Ihan suuuuuuper kiva!!!” ja samalla hänen naamansa loisti kuin Naantalin aurinko.

Onnistuimme antamaan pojillemme kivan kesäloman, ilman satasien ja taas satasien reissuja, ilman superhypermahtavaaupeaa tekemistä, ilman jatkuvaa aikatauluttamista. Loma oli kiva, vaikka äitillä hermot välillä menivätkin, mutta äiti onnistui myös rauhoittumaan loman aikana. Kelitkin suosivat, mikä helpotti olemista ja menemistä todella paljon. Loma onnistui eikä meidän tarvinnut ottaa sitä varten pankista tai sukulaisilta lainaa, koska lomailu lasten kanssa onnistuu pienemmälläkin budjetilla.

Kuten esikoinenkin aiemmin esitti lomatoiveitaan, eivät ne olleet sellaisia, joita olisi ollut mahdoton toteuttaa tai olisi vaatinut paljon rahaa. Kuunnelkaa lapsianne, he ovat fiksuja.

Kiitos kesäloma 2018, olit loppujen lopuksi aika ihana.

Tämä teksti kuuluu Maitokahvimedian kesäkampanjaan, 
jossa bloggaajamme pohtivat kesää ja lomaa eri näkökulmista.
Rakkaudella
Henna


0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *