Kirjoitan blogia – rahaa tulee ovista ja ikkunoista?

 

Yleinen käsitys tuntuu olevan, että kaikki bloggaajat hyötyvät blogeistaan jollain tavalla. Joko saamalla konkreettisesti rahaa tai ilmaisia tavaroita, palveluita tai lahjakortteja erilaisista yhteistöistä. Ajatellaan, että klikkaamalla blogitekstin auki, kilahtaa siinä hetkessä hirmuiset summat rahaa bloggaajan tilille. Automaattisesti kaikilla blogeilla on hirveät määrät lukijoita ja bloggaaminen on muutenkin ihan helppoa hommaa.

blogi, tulot
Kuva: Pixabay

 

Tämä olkoon rehellisen raaka ulostulo, mitä tulee tuossa alussa kerrottuihin asioihin omassa blogissani.

Lukijamäärät

Jos blogin aihe on erittäin mielenkiintoinen ja poikkeaa paljonkin muista blogeista, voi lukijamäärät kasvaa todella nopeasti lyhyessäkin ajassa. Yksi lukijamäärien kasvua nopeuttava tekijä voi olla blogin pääseminen johonkin portaaliin tai sivustolle, jossa blogi saa enemmän näkyvyyttä.

Jos taas blogin genre on kuten itselläni eli äitiys/ruuhkavuodet/hyvinvointi/ajatukset, toisin sanoen hyvin yleiset aihealueet, on blogin lukijamäärien kasvattaminen ollut työn takana. Sitkeästi olen siitä huolimatta kirjoittanut omaa, pientä blogiani ja ollut kiitollinen jokaisesta lukijasta. Mulla ei normaalisti ole tuhansia lukijoita kuukaudessa, keskimäärin 500-800 lukijaa per kuukausi. Kiitos niille muutamalle vakilukijalle, jotka lukevat lähes jokaisen postaukseni <3

Bloggaamisen helppous vai miten se meni? 

Onhan bloggaaminen sinänsä helppoa. Eihän se vaadi kuin haluamansa blogialustan, johon alkaa kirjoittamaan tekstiä. Muutamia kuviakin voi halutessaan lisätä postauksiin, sekään ei ole pakko :)

Valeäiti – Blogin perustaminen: 10 vinkkiä alkuun

Jos kuitenkin haluaa tehdä enemmänkin, vaatii jo blogin ulkoasuun panostaminen aikaa ja vaivaa. Itse oppineena erilaisia ohjeita lukien ja neuvoja kysyen olen muokannut blogini ulkoasua jonkun verran. Pikkuhiljaa viilaan ja kokeilen erilaisia juttuja, koskaan ei tule täysin valmista ;)

Sujuva kirjoittaminen tulee toisilta luonnostaan, osa tarvitsee enemmän tai vähemmän harjoittelua, mutta harjoittelu tekeekin mestarin! :) Kirjoittamisessakin saa paljon anteeksi, jos aihe on mielenkiintoinen tai  blogin pääpointti on esimerkiksi muoti ja erilaiset asukuvat.

Blogin kuviin jos haluaa panostaa, on hyvä osata hieman muokata kuvia ja tietysti kuvausvälineet oltava kunnossa. Monet kuvaavat pelkästään kännyköillä, mutta nykyajan puhelimissa alkaakin olemaan todella hyvät kamerat sekä kuvien muokkausmahdollisuudet erilaisien appsien avuilla.

 

Blogin markkinointi voi vaatia suunnittelua ja ottaa oman aikansa, sekin. Jos blogiinsa haluaa lisää lukijoita, on hyvä tuoda somessa ilmi, että tälläinenkin blogi on olemassa. Erilaiset facebook-ryhmät sekä blogin omat facebook-sivut ja instatilit ovat sellaisia kanavia, joiden avulla omaa blogiaan voi helposti tuoda ihmisten tietoisuuteen. Lisäksi on erilaisia bloggaamiseen keskittyneitä nettisivuja, kuten Blogit.fi ja Bloglovin, joihin voi rekisteröityä ja laittaa oman bloginsa muiden luettavaksi, sinne muiden blogien joukkoon. Esimerkiksi Blogit.fi -sivustolle oman blogin uusin, julkaistu teksti päivittyy automaattisesti. 

Toiset suunnittelevat hyvinkin tarkkaan, millaisia tekstejä kirjoittavat, millaisia kuvia tarvitaan, miten paljon tarvitsevat teksteihinsä taustatyötä, milloin julkaisevat tekstin sekä missä kaikkialla niitä tekstejä julkaisujen jälkeen mainostetaan ja jaetaan.

Itse teen tällä hetkellä aika montakin tuntia viikossa hommia blogini eteen, joka päivä jotain. Luonnostelen tekstejä lähinnä pääni sisällä. Osa aiheista muhii ajatuksen tasolla pidempään, osasta aiheista nappaan heti kiinni ja kirjoitan. Kuvia pyrin välillä ottamaan valmiiksi. Sellaisia kuvituskuvia. jotka sopivat tekstiin kuin tekstiin. Kirjoittaminen ottaa oman aikansa. Joskus teksti syntyy ihan parissa tunnissa, joskus saa kirjoittaa useammankin tunnin tai päivän. Postauksen julkaisun jälkeen alkaa markkinointi eli jaan postauksen blogin omilla facebook-sivuilla sekä instatilillä, näiden lisäksi sopivissa facebook-ryhmissä. Bloggaukseen liittyen on paljon erilaisia fb-ryhmiä.

Tulot

Kun tulet blogiini, huomaatko sivuillani pyörivän mainoksia? Et, koska niitä ei ole.

Paljonko olen ansainnut blogillani rahaa tämän reilu vuoden aikana? Tasan 0,00 €.

Olen kirjoittanut muutamat yhteistyöpostaukset / julkaissut instassa, joista olen saanut tavaroita näkyvyyttä vastaan.

Miksi sitten kirjoittaa blogia, jos tekee hirveän määrän työtä, mutta siitä ei hyödy mitenkään?

Hyötyyhän bloggaamisesta, paljonkin :) Oma kirjoitustaito kehittyy koko ajan. Melkein viikoittain oppii jotain uutta, mitä tulee blogeihin, blogimaailmaan ja someen. Samalla saa tutustua hienoihin ihmisiin ja hienoihin, ajatuksia herättäviin kirjoituksiin. Sitä saa itse vertaistukea ja saa antaa vertaistukea.

Positiiviset palautteet ja kommentit ovat aina kivoja. Negatiivisia kommentteja ei itselleni oikeastaan edes tule, ainakaan suoraan minulle asti. Omalta osaltani tämä toimii tietynlaisena terapianakin, koska tunteiden purkaminen ja jäsentely ovat minulle helpompaa kirjoittamalla kuin puhumalla.

Blogeja on erilaisia siinä, missä ihmisiäkin. Toiset tekevät tätä hommaa ihan työkseen, toiset ammattimaisemmin päätyönsä lisäksi, toiset harrastavat vakavissaan ja toiset kirjoittelevat omaksi sekä muutaman lukijan iloksi. Blogeja perustetaan vaikeissa elämäntilanteissa (esimerkiksi oma tai lapsen sairaus), vertaistuen kaipuussa (haave vauvasta, raskaus, pikkulapsiaika, elämäntaparemontti), käsityöohjeiden tai ruokareseptien jakokanaviksi sekä monien muiden asioiden takia.

Kuulee myös sanottavan, että miksi kirjoittaa blogia tai miksi avaisi jonkun toisen kirjoittaman blogitekstin, kun sen saman asian voisi kirjoittaa suoraan facebookissa? Tyylinsä ja makunsa tottakai itse kullakin :) Kuitenkin blogissa tekstin ja kuvat saa aseteltua nätisti, fonttia saa muutettua, pystyy käyttämään värejä… Itse luen mieluummin pitkähköjä blogitekstejä kuin pitkiä facebook-julkaisuja. Yksi blogi tässä asiassa on poikkeus, nimittäin Mommy Be Good, mutta se blogi onkin positiivinen, raikas tuulahdus blogimaailmaan.

Kuka tahansa voi perustaa blogin, jopa sinä siellä. Jos yhtään olet harkinnut tai miettinyt jo pidemmällekin, että pitäisikö sitä perustaa oma blogi, niin anna mennä! :) Mitään et ainakaan menetä, päinvastoin, voit saada paljonkin hyvää :)

 
Rakkaudella 
Henna,
 

(melko) vakavissaan bloggausta harrastava :)

 

 
 
0
Artikkeli kategoriassa

11 kommenttia artikkeliin ”Kirjoitan blogia – rahaa tulee ovista ja ikkunoista?


 1. Ihan loistava! Minäkin olen kirjoittanut tästä asiasta. Ihmisillä tuntuu olevan aivan käsittämätön kuvitelma blogilla tienaamisesta. Ja kuinka paljon blogilla oikeasti tienaa? Hyvin harvat tienaa koko elantonsa, jotkut hieman sivutuloa ja jotkut vain hyvän mielen. Tsemppiä bloggaamisen. <3


 2. Kiitos kommentistasi :)
  Jotenkin tosiaan tuntuu olevan valtaosalla ajatus, että tämä on helppoa rahaa. Kaukana siitä ;)
  Tsemppiä bloggaamiseen myös sinne <3


 3. Hyvä postaus! Itse olen tehnyt kaksi yhteistyöpostausta, joista lukija sai hyödyn, jos käytti sen. Sitten neljä lahjakorttia, joista kaksi arvottu ja yksi muu arvontavoitto. En siis todellakaan bloggaa rahan tai muun tavaran toivossa. Tykkään jakaa vinkkejä eri jutuista. Kirjoittaminen on ollut mun juttu siitä asti, kun opin kirjoittamaan. Kuvaamista olen opetellut enemmän vasta aikuisiällä ja vasta viime vuonna kuvien muokkausta.

  https://www.maisanelamaa.com


 4. Kiitos kommentistasi! :)

  Hienoa, että sulla on ollut jonkunlaisia yhteistyöpostauksia :) Jotain sinun postauksiasi olen lukenutkin.

  Itsekin tykännyt kirjoittamisesta siitä asti, kun olen oppinut kirjoittamaan :)

  Mukavaa kevään odottelua! :)


 5. Kiitos hyvästä aiheesta, itse olen miettinyt tätä paljonkin nyt kun olen aktivoitunut omaa blogiani kirjoittamaan. Minusta nuo 400-500 lukijaa kuulostaa jo ihan huipulta, onnea siitä! Ehkä minunkin blogiani joku päivä. Itse kirjoitan usein ensin "päiväkirjaan", joka on tulevaisuudessa lapsilleni väylä tutustua minuun aikuisena eikä vain äitinä. Sitten muokkaan tekstin sellaiseen muotoon kuin haluan sen julkisena julkaista. Olisihan se plussaa jos saisi yhteistyötä, mutta täytyy myöntää että minäkin olen löytänyt kirjoittamisen nautinnon, joten varmaan kirjoitan, vaikka kukaan ei sitä sitten lukisikaan… :)


 6. Kiitos kommentistasi! :)

  Uskon, että jokaiselle, vähänkin panostetulle blogille löytyy omia lukijakuntansa :) Toisilla se lukijamäärien kasvaminen ottaa enemmän aikaa kuin toisilla. Silti se palkitsee.

  Onpa ihana ajatus kirjoittaa tuollaista päiväkirjaa! ♡♡

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *