Lasten joulu – känniörvellystä vai leppoisaa yhdessäoloa?

Olin tänään poikien kanssa lapsille ja perheille suunnatussa joulunavaustapahtumassa. Ihanan tunnelmallinen tapahtuma! Teemana oli tänä vuonna ”Valoa pimeyteen” ja kyllähän sieltä paikan päältä löytyi jos jonkunlaista roihua ja lyhtyä. Ihanasti vielä sattui olemaan lunta maassa ja pikkupakkanen. Ihan semmonen joulutunnelma iski heti, kun pääsi paikan päälle!

Ohjelmassa oli mm. jouluvaellus erilaisine tehtävärasteineen, tarjolla joulupuuroa ja glögiä, joulupukkia sai jututtaa ja viimeiseksi oli lasten joulurauhan julistus.

Kyllä siinä meinasi tulla tippa linssiin, kun tulin ajatelleeksi, että todella monen suomalaislapsen joulu menee pelätessä humalaisia vanhempia tai tappelua kuunnellen (viinan kanssa tai ilman).

Miksi vuoden parhain juhla täytyy niin monessa perheessä pilata alkoholilla, riidoilla ym? Miksi se lasten ilo täytyy viedä ja samalla luoda lapsuudesta huonot joulumuistot, jotka seuraavat aikuisikään saakka?

Käytän toki itsekin jouluisin alkoholia,
k o h t u u d e l l a. Aattona ruoan kanssa lasi punkkua, saunassa olut ja e h k ä vielä yksi juoma lasten mentyä nukkumaan. Nuo juomat juodaan monen tunnin sisällä eli varsinaiseen humalaan asti en edes tule. Ymmärrän kyllä teitäkin, jotka ette ota mitään jouluisin, mutta en ymmärrä, miksi perheelliset ihmiset vetävät rehelliset perseet olalle joulunpyhinä, kun yleensä ollaan koko perhe koolla?
”No lasten mentyä nukkumaan muutama otettiin” Jep. Valitettavasti se känniälämölö kyllä kuuluu ja aamulla haissoo pahalle. Mahdollisesti on saatu aikaiseksi kunnon riidatkin kännipäissään. Hyvää Joulua vaan itse kullekin säädylle siinä kohtaa…

Lapset eivät ole tyhmiä, ei todellakaan. Onneksi me aikuiset voidaan tehdä parannuksia omaan käytökseemme.

Tässä siis pieniä haasteita 
itse kullekin tulevaksi jouluksi:

Jos sulla on tapana ottaa se muutama juoma liikaa, koita ottaa vaikka vain pari. Jos lähtee helposti lapasesta, älä juo mitään.
On oikeasti kiva herätä jouluaamuun ilman krapulaa.

Jos sulla on tapana olla älypuhelin toisessa kourassa (…kröhöm…), jätä puhelin rauhaan edes suurimmaksi osaksi.

Jos sulla on tapana haastaa riitaa ja aukoa päätäs lähimmäisille ja sukulaisille, älä tee sitä tänä vuonna.

Yritä asettua lapsen asemaan ja mieti, miltä hänestä sun tekemiset, olemiset ja sanomiset tuntuu.

Rauhallista Joulun odotusta <3

Muistathan käydä osallistumassa arvontaan. Ohjeet löytyvät edellisestä postauksesta.

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *