Mikä oikeuttaa ihmisen olemaan ilkeä?

Mikä ihminen on arvostelemaan muita? Mikä oikeuttaa ihmisen oksentamaan pahan olonsa vasten toisten kasvoja? Mikä muka tekee ihmisestä niin paljon paremman kuin muut? Miksi ei voida katsoa peiliin?

Kuva: Pixabay

Kyllähän se tiedetään. Kun jollain ihmisellä on itsensä kanssa paha olla omassa elämässään, omassa vartalossaan, hän saattaa olla hyvinkin ilkeä muita kohtaan. Tämä ilkeys saattaa näkyä ja  kuulua sekä tosielämässä että somessa.

Joku laittaa itsestään kuvan someen. Kuvassa kaunis nainen seisoo peilin edessä uudessa hienossa mekossaan ja haluaa esitellä löytöään muillekin. ”Vitsi, miten hienon mekon löysin! Tunnen itteni todella kauniiksi, kerrankin!” Eipä hätää. Jotta tämä ihminen ei nyt saisi tuntea ilon tunnetta sen kauempaa, tulee joku kommentoimaan: ”Helvetin ruma mekko. En todellakaan laittaisi päälleni! Sitä paitsi toi sotku sun kämpässä on ihan hirveä. Kannattais siivota!” 

Joku on onnistunut pudottamaan painoaan ja muuttamaan elämäntapojaan terveellisemmiksi. Lähtöpaino on ollut 120 kg ja ensimmäiset kymmenen kiloa on tiputettu. Tämä ihminen hehkuttaa tätä yhtä pidemmän matkan välietappia. Eipä hätää. Joku tulee kommentoimaan: ”No eipä toi 10 kg vielä paljon ole eikä muutos oikein missään näy. Tässä mun kuva, kun oon laihtun 50 kg. Jo näkyy muutos!”.

Joku haluaa vertaistukea kinkkiseen tilanteeseen omaan vanhemmuuteensa liittyen. Hän on joutumassa tekemään isoja päätöksiä koskien lapsensa hyvinvointia ja kokee jo valmiiksi olevansa #paskamutsi. Eipä hätää. Tähänkin tullaan kommentoimaan: ”Todellakin olet paska äiti, kun edes harkitset! Ei tässä enää tarvitse muita taustatietoja edes tietää!”.

Tai jos joku nyt sattuu noin muuten tuomaan esille, miten joku asia hänen omassa elämässään on hyvin, niin AINA joku muistaa tulla palauttamaan maan pinnalle. Onhan muiden onni toisilta pois.

Ihmiset hei! Oikeasti. Nykypäivänä ollaan todella ilkeitä ja arvostellaan minkä keretään. Mitä enemmän saa toista loukattua, sen parempi, niinkö? Saako siitä oikeasti jotain hyvän olon tunnetta? Sellaista, jota voisi saada vaikka keskittymällä niihin oman elämän hyviin asioihin, jos niitä sitten edes on. Ennemmin käyttää sen energian vaikka lenkkeilyyn tai johonkin muuhun mieluisaan tekemiseen.

Tällä hetkellä netissä ja oikeassa elämässä pyörii joukko vanhempia, äitejä ja isejä, jotka yrittävät mukamas olla hyviä vanhempia, esimerkkejä mukuloilleen, mutta itse käyttäytyvät kuin päiväkoti-ikäiset. Itseasiassa näillä vanhemmilla se on paljon typerämpää käytöstä, koska lapset eivät aina voi tietää oikean ja väärän eroa, mutta nämä ”aikuiset”…

Kuva: Pixabay

 

Nykylapset ja -nuoriso ottavat yhä rankempaa otetta mitä tulee kiusaamiseen. Onko näillä lapsilla ja nuorilla huono olla, koska omat vanhemmat eivät ole tarpeeksi kiinnostuneita heistä? Vanhemmat keskittyvät lastensa sijasta muiden ihmisten solvaamiseen tosielämässä ja somessa?

Hyvin on alkanut unohtumaan toisten ihmisten kunnioittaminen ja se, ettei kaikki aina ole niin mustavalkoista. Asioilla tuppaa monesti olemaan monia eri puolia. Ihmisillä on taustoja, joista me ei välttämättä voida tietää yhden näkemisen tai lukemisen perusteella yhtään mitään. Lisäksi ihan kaikkea mieleen tulevaa ei välttämättä tarvitse sanoa ääneen tai kirjoittaa. On olemassa sellainenkin taito kuin harkintakyky. Tarkoittaa siis sitä, että joskus kannattaa ihan harkita, mitä seuraavaksi tekee. Tuumaustauko.

”No jos nettiin laittaa jotain, on oltava valmis ottamaan kaikki kritiikki vastaan eikä kannata ottaa itteensä! Silloin on oikeus arvostella, kun ihminen kerta tuo itsensä esiin!”

Ja paskat! Tämä on ns. Äitylit-kulttuuria, jolla vain yritetään itselle valehdella, kuinka toisten arvosteleminen, haukkuminen ja tuomitseminen nyt vain sattuu olemaan ok. Voin kertoa, se ei ole ok. Palautetta voi antaa myös rakentavasti, mutta mitäpä sitä turhia sellaisia taitoja opettelemaan. Eihän sellaista taitoa tarvita missään. Eipä, esimerkiksi jo ihan työelämässä tämä on sellainen taito, jota pitäisi ihmisten enemmänkin opetella.

Onneksi aina voi halutessaan oppia itsestään uutta ja kasvaa ihmisenä. Virheitä tekee jokainen joskus. Ei meistä kukaan ole täydellinen (nimim. Itsekin joskus paskanaama ollut ja saatan olla vieläkin, jos tarpeeksi ärsytetään).

 
Kohtele toisia niin kuin tahtoisit itseäsi kohdeltavan.
 
 

Rakkaudella
Henna 

 
0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *