Millainen on hyvä äiti?

Aina ja jatkuvasti jaksetaan puhua, kertoa, miettiä, joskus jopa riidelläkin siitä, millainen on hyvä äiti. Aina kaikille ei kuitenkaan mene sinne päänuppiin, johonkin aivolohkoihin perille, että niin kauan kuin meitä ihmisiä on erilaisia, niin kauan on erilaisia äitejä ja toimintapoja :) :)

Kuva: Pixabay


Millainen on mun mielestä semmoinen lähes täydellisyyttä hipova äiti? Semmoinen, jota voisin ehkä hieman kadehtia? Ihan pikkiriikkisen vain.

Seuraavat kohdat voit sitten lukea vähän niin kuin pilke silmäkulmassa ;) Nämä on kirjotettu ketään (todellakaan) vähättelemättä, päinvastoin :)
 • Hän antaa kaikkensa lapsilleen, ja perheelleen ylipäänsä
 • Jos hän ihan välttämättä tarvitsee omaa aikaa, se hoidetaan lasten nukkuessa eli riittää illalla hetki telkkarin katselua rakkaansa kainalossa
 • Lapset hoidetaan kotona, ei siis mitään ”virikehoitoja” tai vastaavia. Seurakunnan kerhot, perhepuistot ym. saavat riittää.
 • Lapsia ei noin muutenkaan viedä minnekään hoitoon, varsinkaan yökylään. Ehkä sitten kouluiässä vasta.
 • Ravitsevaa kotiruokaa. Mahdollisimman vähän eineksiä, lisäaineita, suolaa, punaista lihaa, sokeria. Paljon hedelmiä, kasviksia.
 • Ulkoilua säässä kuin säässä, monta tuntia päivässä.
 • Kotityöt hoidetaan mahdollisten päikkäreiden aikana (tai illalla), lasten hereilläollessa keskitytään vain lapsiin.
 • Koti on aina siisti ja puhdas.
 • Harrastetaan muskaria, vauvajumppaa, pallokoulua ym.
 • Hän osaa ja haluaa leikkiä lastensa kanssa. Päiviin kuuluu myös askartelua.
 • Hän on RAUHALLINEN, KÄRSIVÄLLINEN, LEMPEÄ, OIKEUDENMUKAINEN, HYVÄ KASVATTAJA, EI HUUDA, EI UHKAILE, EI KIRISTÄ
Tunnistitko itsesi joistakin kohdista? :) Hienoa, täällä siis yksi, joka sinua sillee hyvällä tavalla kadehtii joiltain kohdin ;) Arvostan ? Ihan oikeasti.
Kuva: Pixabay

Mutta tiedättekö mitä? Mulle tuli eilen illalla pitkästä aikaa sellainen fiilis, että 
kyllä minäkin perkele olen ihan hyvä äiti!
 • Myönnän, että tarvitsen omaa aikaa eikä siihen riitä se hetki lasten käytyä nukkumaan. Se täytyy olla lenkki, kauppareissu, tai hetki kotona, yksin.
 • En anna itsestäni kaikkea pelkästään lapsille ja perheelle ylipäänsä, koska myös mun ystävät tarvitsevat minua ja aikanaan työelämä. Olen myös Henna, en pelkkä Äiti.
 • Meillä esikoinen (4v4kk) on päiväkodissa 10h/vko ja saan harva se viikko todeta, miten hyvää päiväkoti ja ryhmässä toimiminen ovat hänelle tehneet. Pojan hyvät piirteet tulevat entistä enemmän esille.
 • Kyllä pojat ovat olleet yökylässä ja menevät jatkossakin. Esikoinen oli aikanaan useammin yöhoidossa, nyt tahti on harvempi, mutta menevätpä joskus kuitenkin. Pojat ovat yötä ainoastaan isovanhemmillaan eikä missä sattuu. Yökyläilyjen aikana isi ja äiti joko lataavat akkujaan tai sitten juhlitaan. 
 • Kyllä meillä kotiruokaa syödään sekä niitä hedelmiä ja kasviksia (poikien osalta) jossain määrin, äiti enemmänkin, mutta kyllä meillä on herkkujakin ja eineksiäkin.
 • Pyritään edes kerran päivässä ulkoilemaan vaikka kävellen kauppaan, mutta mitään stressiä en asiasta ota eikä ulkoilla säällä kuin säällä. Kesää kohti mentäessä ja ilmojen (toivottavasti) lämmetessä lisääntyy meidän ulkona hengailukin.
 • Kotityöt hoidetaan nimenomaan lasten ollessa hereillä. Illat ja päikkäriajat on pyhitetty laiskottelulle. Näin lapsetkin oppivat, ettei se koti puhdistu itsestään tai puhtaat vaatteet ilmesty kaappeihin tyhjästä.
 • En oikein osaa enkä halua leikkiä, mutta jutuissa olen mukana ja tykkään seurata poikien touhuamista ja autan tarvittaessa. Ihanaa, kun heistä jo sinänsä on seuraa toisilleen. :) Joskus myös jopa askarrellaan! Poikien isä ja muut läheiset hoitavat aika hyvin poikien riehuttamisen ym.
 • Meillä on ihan ok siistiä, ei kaaosta, mutta useamminkin tota varrellista, hurinaa pitävää masiinaa VOISI käyttää…
 • Meillä on muskarit ym. skipattu.
 • Olen TEMPPERAMENTTINEN, RAKASTAN, KIIVASTUN, HUUDAN, UHKAILEN, LAHJON, KIRISTÄN, mutta myös menen lapsen tasolle, ajattelen lapsen kannalta, pyydän anteeksi, neuvottelen, KEHUN, kannustan, hassuttelen, nauran pierujutuille, luen iltasadut, olen paikalla kunnes pojat illalla nukahtavat, opetan asioita elämästä ja ihmisistä, opetan rajoja, pidän arjen pyörityksen langat käsissäni.
Meidän elämä toimii tällä tavalla ihan hyvin ja meidän pojat saavat kehuja, miten ihania ovat. Kai me olemme jotain tehneet oikein? :) 
Kuva: Pixabay

Ole sinäkin tyytyväinen itseesi ja muista illalla taputtaa itseäsi selkään ja totea, että kyllä sie selvisit tästäkin päivästä ja hyvin sie vedät!

Millainen siis on hyvä äiti?
Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa olla hyvä äiti. Jokainen tekee sen tavallaan, kunhan ei vahingoita tai satuta lastaan. Toiset haluavat olla enemmän kiinni lapsissaan ja arjessaan eivätkä edes kaipaa muuta, toiset tarvitsevat välillä enemmän ”löysää narua”, hengähdystä nimenomaan siitä arjesta.
Kunnioitetaan toistemme tapoja toimia, kasvattaa ja rakastaa.
  
Kaikki eivät meidän perheen toimintatavoista pidä ja uskokaa pois, en minäkään pidä kaikkien tavoista toimia joissakin asioissa, mutta kaikkea ei tarvitse eikä pidä sanoa ääneen, varsinkin jos perhedynamiikka ja arki noin muuten toimii :) 
Jos omasta mielestäsi vain sinun ja niiden parin hyvän ystäväsi tavat olla hyviä äitejä ovat ne ”ainoat oikeat tavat”, pyydän, pidä mölyt mahassasi niin kauan, jos muiden lapsilla ei ole arjessaan hätää :)
Kyllä me kaikki (pääsääntöisesti) olemme hyviä äitejä, jokainen tavallaan ja yrittää parhaansa! :) :) 

Minä riitän, sinä riität.

Rakkaudella
Hyvä Äiti
P.S. Valitsin tuollaisia eläinkuvia, koska minusta on aina yhtä hellyyttävää katsella, miten eläinemot hoivaavat poikasiaan, vaikka niiden elämä on yhtä selviytymistä päivästä toiseen.
Sinua saattaa kiinnostaa lukea myös:

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *