Millaisen jäljen jätät muihin ihmisiin?

Toisinaan olisi hyvä pysähtyä miettimään, millaisen jäljen sitä jättää muihin ihmisiin. Kohtaaminen voi olla lyhyt, mutta siitä jäänyt jälki voi olla ikuinen. Hyvässä ja pahassa.

Muiden ihmisten kohtelu

Ihmisillä on tätä nykyä hirveä kiire joka paikkaan ja kaikessa. Kaiken pitäisi tapahtua nopeasti, odottelua ja tylsistymistä ei siedetä. Tämä jatkuva kiire sekä ihmisten sisäinen paha olo aiheuttavat myös sen, ettei toisia ihmisiä välttämättä osata kohdata inhimillisesti. 

Ei aina osata katsoa ja miettiä loppuun asti, millainen tilanne ihmisellä voi olla taustalla siinä hetkessä, kun kohdataan.

Osaatko astua toisen kenkiin?

Kadulla loskassa tarpova äiti lapsiensa kanssa. Pienin huutaa ja itkee väsymystään, heittelee pipoaan maahan. Takana on pitkä päivä matkusteluineen ja lääkärikäynteineen. Päivään on sisältynyt paljon tunnelatausta, huolesta helpotukseen. Kaikkia väsyttää. Loppujen lopuksi äiti on päättänyt, että valitsee taistelunsa siinä hetkessä. Olkoot pienimmäinen ilman pipoa sen pienen matkan, jota on jäljellä rautatieasemalle asti. 

Vastaan tulee vanhempi rouva, joka tiuskaisee äidille ilkeästi, että laittaisi nyt herranjumala pipon pienimmän päähän. Paleltuu reppana! Onpa edesvastuutonta.

Tämä vanhempi rouva näki siinä tilanteessa vain sen ilman pipoa olevan pienokaisen. Hän ei ilmeisesti osannut ajatella pidemmälle, että taustalla voisi olla nyt jotain muutakin. Hän ei osannut kuvitella sitä tilannetta, mikä oli ollut ennen kuin hän näki tämän äidin ja lapset.  Ei nähnyt sitä väsymystä ja turhautumista eikä sitä pitkää päivää, joka oli jo takana.

Hänen kommenttinsa ei ainakaan auttanut asiaa siinä tilanteessa, päinvastoin. Kommentti jätti jälkeensä inhottavan olon. 

Lyhyt kohtaaminen voi merkata paljon, hyvässä ja pahassa

Aiempi tilannekuvaus oli esimerkki siitä, mitä lyhyt, mutta huono kohtaaminen voi aiheuttaa. 

Lyhyt kohtaaminen voi olla myös hyvä ja jäädä mieleen pitkäksi aikaa. Esimerkiksi pienemmän kaupan kassalla myyjä, vanhempi rouva laittaa salaattirasian pieneen muovipussiin, koska ”nämä kannet eivät aina tahdo pysyä kiinni, niin laitetaan tämmöseen pussiin”. Loppujen lopuksi tämä on pieni ele myyjältä, mutta sillä voi olla iso merkitys, että ajatellaan toista ihmistä. Ettei se salaatti sitten leviä sinne auton etupenkille.

Hyvä kohtaaminen voi olla oven pitäminen auki, pieni hymy tai kiitos, välittävä katse kesken kaiken kiireen ja kaaoksen.

Työni puolesta kohtaan melko paljon ihmisiä. Suurimmaksi osaksi työkavereitani, mutta myös talon ulkopuolisia ihmisiä, aina postinjakajista tavarantoimittajiin sekä vierailijoihin.

Näissä kohtaamisissa on mietittävä sitä, että vaikka sitä olisi itsellä kuinka huono päivä tai paha olla itseni kanssa, se ei saa näkyä negatiivisesti kohtaamieni ihmisten kanssa, varsinkaan niiden vieraampien. Eikä varsinkaan silloin, kun kohtaaminen on lyhyt, jolloin emme välttämättä tiedä toistemme taustoja.

Hymy ja ystävällisyys on löydyttävä vaikka kiven alta. Sillä postinjakajallakin voi olla vaikea perhetilanne tai tavarantoimittaja on voinut koko päivän taistella logistiikkaongelmien kanssa. Siinä kohtaan ei auttaisi, jos itse olisi naama nurinpäin ja töykeä, vain omien ongelmien takia.

Pyrkimys hyvään jälkeen

Pyrin jättämään itsestäni hyvän jäljen muihin ihmisiin. Pyrin olemaan kohtelias, ystävällinen ja muut huomioonottava. Yritän monesti ajatella, että toisen ihmisen taustalla voi olla vaikka ja mitä, mikä ei kuitenkaan näy kaikille muille ihmisille.

Taustalla voi olla huolta, murhetta, sairautta tai huonoja uutisia. Monesti se yksi pieni tilanne, jonka lyhyen kohtaamisen aikana koemme, ei kerro koko totuutta. Meidän ei pitäisi olettaa toisista ihmisistä asioita automaattisesti.

Tämän takia meidän pitäisi pyrkiä hyvään jälkeen. Jättää toisillemme hyviä muistijälkiä, hyviä kohtaamisia.

Meidän pitäisi muistaa, että elämä kohtelee meitä ihmisiä eri tavalla. Toisille on annettu raskaampia taakkoja kantaa, toiset selviävät kevyemmällä taakalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö voisi kohdata toisiamme inhimillisesti, ystävällisesti ja kohteliaasti.

Ne lyhyet kohtaamiset voivat vaikuttaa meihin monella eri tavalla, mutta pyrittäisiin siihen, että ne vaikuttaisivat hyvällä tavalla.

Niin kliseistä kuin se onkin, mutta kohtele toisia ihmisiä niin kuin tahtoisit itseäsi kohdeltavan. Mieti itsesi kohdalle ne lyhyetkin kohtaamiset, joita sinulla on muiden ihmisten kanssa. Yritä miettiä, että sekä sinun että tämän toisen ihmisen taustalla on monesti paljon muutakin kuin se yksi hetki, joka siinä kohtaamisessa koetaan.

Mieti, miten haluaisit itseäsi kohdeltavan eri tilanteissa. Tämän jälkeen ota avarakatseisempi ja ennakkoluulottamampi asenne, kun kohtaat muita, sinulle vieraampia ihmisiä. Ole ystävällinen, älä tuomitse.

Rakkaudella
Henna

 

 

7

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *