Mitä on positiivinen elämänasenne? Entä toksinen positiivisuus?

Toksinen positiivuus
Positiivinen elämänasenne tunnutaan mieltävän sellaiseksi, että positiivisen elämänasenteen omaava ihminen ei koskaan lannistu vastoinkäymisistä ja hän on aina niin iloinen sekä muita tsemppaava. Hänen kasvoillaan ei paljon surua näy ja puheet ovat positiivisesti tulevaisuuteen katsovia. Positiivinen elämänasenne ei kuitenkaan tarkoita pelkästään näitä.

Positiivisuus on ilman muuta hyväksi. Sanotaan, että posiitivisemmin ajatteleva ja tunteva ihminen vetää puoleensa paljon hyvää. Hyvät ja hienot asiat, ihmiset ja tapahtumat tuntuvat vain virtaavan ihmisen luo. Ilman, että asioiden eteen täytyy nähdä vaivaa ja tuntea tuskaa.

Positiivisemmat ihmiset hakeutuvat toistensa luo ja toisinaan heidän luo hakeutuu ne hieman mustemmissakin vesissä kulkevat, koska he kokevat saavansa voimaa ja virtaa näistä hyvän mielen lähettiläistä.

He tuntuvat pärjäävän elämässään ja muiden mielestä heidän elämänsä tuntuu olevan niin kovin helppoa ja vaivatonta. Voidaan ajatella, että sen takia he ovatkin niin positiivisia, kun ei elämän raju koura ole kunnolla kurittanut.

Positiivinen ihminen näkee asioissa monet puolet

Positiivinen ihminen näkee asioissa muitakin puolia kuin joko tai. Hän ymmärtää, että aina kaikki ei ole sitä miltä näyttää ja että asioiden sekä tapahtumien taustalla voi paljon sellaisia asioita, jotka eivät näy ulkopuolelle. Tämän ymmärryksen takia hän osaa myös olla jatkuvasti tuomitsematta toisten tekoja tai syyllistämättä muita heidän päätöksistään.

Hän osaa katsoa maailmaa laajemmin, imee itseensä tietoa ja välittää tätä tietoa muillekin. Hän ei takerru ainoastaan yhteen totuuteen, jota voi sitten jankuttaa ympärilleen oleville. Tarvittaessa hän myöntää virheensä ja on halukas kehittymään sekä oppimaan. Ei jää niin sanotusti tuleen makaamaan, vaan tekee asioiden eteen paljonkin.

Lue myös: Onko tapanasi olettaa asioita muista ihmisistä? – Älä oleta

Kun positiivisuus menee yli

Tämä(kin) tuntuu olevan tietty trendi nykyään. Positiivisuus voi mennä yli. Jokainen päivä olisi syytä hymyillä, negatiiviset tunteet kielletään sekä muilta ja mikä pahinta, myös itseltään. Jos kaverilla menee huonommin, se kuitataan toteamalla: ”Kyllä se siitä, ajattele kaikkia hyviä asioita sun elämässä, ei ole mitään syytä murehtia”.

Kun ympärille on kertynyt paljon pelkkää positiivisuutta, iloa, hymyä ja kiitollisuutta, negatiivisten tunteiden kieltämistä, voi negatiivisia tunteita tunteva ihminen ahdistua entisestään, koska kokee itsensä vialliseksi. Hän miettii, miksei pysty olemaan koko ajan niin iloinen ja kiitollinen jokaisesta ympärillään olevasta asiasta. Tämä omien negatiivisten tunteiden patoaminen sairastuttaa ihmisen. Tekee sellaisista pienemmistäkin murheista liian suuria käytäväksi yksinään läpi.

Sitä miettii, kenelle enää uskaltaa kertoa, jos onkin huono päivä tai oikein joku asia ärsyttää. Ei uskalleta kertoa, koska pelkää sitä omien tunteiden tyrmäystä ja vähättelyä. Tietää saavansa vastaukseksi ”Kyllä se siitä hei!”.

Someen ei saa laittaa mitään negatiivista, koska se pilaa näiden ylipositiivisten ihmisten hyvät vibat. Ei saisi valittaa tai ärsyyntyä turhista, koska maailmassa on niin paljon isompiakin murheita ja ihmisten kärsimystä. ”Miksi sitten teet / katsot / hengität, jos niin ärsyttää?”

Tästä käytetään termiä käsitettä toksinen positiivisuus eli Aaro Immosen kolumnista lainattuna: ”Toksisen positiivisuuden käsite kuvaa haitallista positiivisuuspuhetta, jossa ainoastaan myönteiset tunteet ovat hyväksyttyjä. Sen mukaan meidän kaikkien pitäisi olla hyvää oloa säteileviä pikkuaurinkoja. Jopa syöpäsairailta odotetaan jatkuvaa positiivisuutta – ikään kuin se parantaisi heidät”.

Positiivinen elämänasenne

Terveellä tavalla positiivinen ymmärtää ja näyttää ne huonotkin päivät

Kuulostaa hassulta, mutta kyllä, puhutaan terveellä tavalla positiviisesta, koska toksinen positiivuus ei ole tervettä, ei itselleen eikä muille.

Terveellä tavalla positiivinen ymmärtää, että elämään kuuluu ne huonot päivät, huonot fiilikset, niin itsellä kuin muillakin. Elämässä sattuu ja tapahtuu koko ajan. Toiset asiat lyövät enemmän maihin, toisista vastoinkäymisistä selvitään helpommin.

Hän osaa olla ymmärtäväinen muita kohtaan eikä ole heti tyrmäämässä näiden huonoja fiiliksiä. Elää hetken mukana fiiliksissä, ei tyrkytä yltiöpositiivista ajattelua. Antaa toisen itkeä, jos itkettää. Antaa purkaa ärsytystään, jos ärsyttää.

Tärkeintä on, että hän tajuaa kaikkien tunteiden kuuluvan elämään, siinä missä syöminen ja hengittäminen.

Lue myös: Toisten ihmisten tunteiden vähättely – sorrutko sinäkin?

Positiivinenkin ihminen voi toisinaan olla hyvinkin alamaissa

Positiivisen elämänasenteen omaava ihminenkin voi lannistua. Hän voi hetkittäin vaipua polvilleen ja huutaa tuskaansa sekä ahdistustaan maailmaa kohtaan. Hän saattaa hetkittäin inhota kaikkia ihmisiä ja kirota kaikki alimpaan helvettiin. Toisinaan hänestä saattaa tuntua, ettei mistään tule mitään, kaikki menee pieleen kuitenkin. Kukapa häneen nyt edes uskoisi tai kukapa hänestä oikeasti välittäisi.

Sitten, aina lopulta, sieltä syvältä sisimmästä löytyy se jokin. Sellainen tietty pilkahdus, tietty asenne. Se on se positiivinen elämänasenne. Kun on hetki ryvetty pohjalla, tajutaan kuitenkin, että asioilla on tapana järjestyä. Jollain tavalla. Ei välttämättä sillä parhaalla mahdollisella, itsensä ajattelemalla ja haaveilemalla tavalla, mutta jollain tavalla kuitenkin. Päästään eteenpäin, päästään ylöspäin.

Positiivinen ihminen voi tuntea hyvinkin negatiivisia tunteita, mutta löytää silti itsestään niitä helpompia ja kevyempiä tunteita, löytää sen toivon sisimmästään. Hän tutkii sisintään, yrittää oppia tuntemaan itsensä paremmin, jotta voisi olla oikeasti se, kuka on.

Hän on toisinaan tehnyt paljonkin töitä oman sisimpänsä kanssa, jotta osaa käsitellä tunteitaan. Ottaa vastaan myös ne negatiiviset tunteet ja elämän nurjemmat puolet. Toisinaan nämä ihmiset ovat kokeneet paljon enemmän kuin mitä voisi ulkopuolisen silmin ajatella.

Positiivinen elämänasenne ei siis tarkoita pelkkää hymyä, iloa, kauniita asioita. Se elämänasenne voi sisältää myös paljon tuskaisia tunteita, hengen lamauttavaa ahdistusta, päänsisäisiä mörköjä, mustaa menneisyyttä, mutta sisimmässä on se usko ja toivo parempaan huomiseen, höystettynä huumorintajulla, ystävyydellä ja asioiden hyvien puolien etsimisenä.

Rakkaudella Henna

8

4 kommenttia artikkeliin ”Mitä on positiivinen elämänasenne? Entä toksinen positiivisuus?


 1. Teksti oli täyttä asiaa.
  Itsekin joskus koin toksista positiivisuutta, muuten osannut silloin nimetä sitä. En myöskään tiennyt onko minulla oikeutta valiittaa siitä, että joku on koko ajan vain yltiöpositiivinen kun itselläni oli murheita ja huolia. Tunsin kyllä että asia ärsyttää minua, mutten tiennyt miten minun olisi pitänyt toimia.


  1. Ihan totta Markus, tunnistan myös itsestäni, että oon ollut toksisesti positiivinen, mutten tosiaan osannut nimetä eikä asiasta oikein siihen aikaan puhuttu / kirjoitettu.
   Tämä on hyvä, että erilaisista tunteista ja tuntemuksista puhutaan enemmän. Opitaan tuntemaan ja ymmärtämään kanssakulkijoitamme paremmin 😊
   Kiitos kommentistasi 😊


  2. Kiitos paljon tästä kirjoituksestasi, sain siitä paljon lohtua ja lupaa olla minä itse. Minussa on myös hyvin vahva positiivinen puoli, suorastaan säteilevä, mutta eipä se aurinko jaksa joka päivä loistaa, kuten tällä viikolla. Kun on väsynyt, niin on väsynyt. Kiitos jälleen kerran, viisaita puhut.


   1. Kiitos Minna kommentistasi ❤ Ihana kuulla, että teksti antoi sinulle lohtua ja lupaa olla sinä itse.
    Itselleen pitää olla armollinen ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *