Mites se minun oma suuni tällä hetkellä jakselee?

Kirjoittelin viime viikolla, miten kannattaa kiinnittää huomiota myös suun terveyteen. Kuten todettu, pelkkä ientulehdus voi hoitamattomana saada laajaa tuhoa aikaiseksi siellä suussa.

Kuva: Pixabay
Kannattaa muuten vaihtaa sähköhammasharjaan ?

Itse olen tähän asti käynyt hammaslääkärissä joka toinen vuosi ja suuhygienistillä kaksi kertaa vuodessa. Yksityisellä olen hoidettavana ja kutsut tarkistuksiin ja puhdistuksiin tulevat automaattisesti, joten itse ei tarvitse muistaa varata.
Tänään siis kävin hammaslääkärillä. Olin oikeasti siinä uskossa, että mun suussa on jo parempi tilanne, koska puhdistan itse hampaani hyvin ja olen muutenkin hyvässä hoidossa enkä laiminlyö tätä asiaa.

Kun voisinkin hymyillä ylpeänä…

Mikä tilanne?
Tämän päiväinen tarkastus kuitenkin kertoi ihan muuta. Siinä missä mulla oli vielä kaksi vuotta sitten kaksi ientaskua, joiden syvyys oli 5mm, on mulla nyt ties kuinka monta syventynyttä ientaskua, syvyydeltään 4-6mm :( :( 
Tästä linkistä voit käydä lukemassa lisätietoja. Linkin takaa löytyy kuva, jossa on neljä eri tilannetta ientulehduksen ja sen aiheuttamien tuhojen suhteen. Mun osalta menemme kuvassa 3: 

”Hammaskiveä ja verestävää tulehduskudosta on kertynyt hampaan kaulaosaan juuren pinnalle. Luu on paennut tulehdusta alaspäin, ien on turvonnut ylöspäin jakätkee taitavasti hammaskiven ja luukadon. Ientasku on syventynyt jo yli 5 mm:n syvyyteen. Ien vuotaa herkästi kosketeltaessa. Hammaskiven ja tulehduskudoksenpoiston jälkeen ien paranee pysyvästi aikaisempaa alemmalle tasolle, menetetty luu ei kasva takaisin ja hammasväli suurenee. Tuuhea hammasväliharja mahtuu nyt hyvin hammasvälistä läpi.”

Tämä siis siitä huolimatta, että putsaan hampaitani ja pidän niistä huolta. Fiilis on jokseenkin perseestä tällä hetkellä. Positiivista on se, ettei mistään ientaskusta vuotanut märkää. Jeij! Näin tapahtui vielä vuosi sitten tammikuussa. Antibioottikuuria ei tuolloin määrätty, koska kuopuksemme oli vain kuukauden ikäinen ja imetin tiiviisti. Elokuussa tilanne oli onneksi jo parempi.
Kysyin hammaslääkäriltäni, voiko tosiaan tässä kahden vuoden aikana raskaus ja imetys hormoneineen vaikuttaa noin tuhoisasti? Hammaslääkäri totesi, että minun tapauksessani kyllä. Toisilla ihmisillä hormoneiden heittelyt vaikuttavat suun terveyteen ja moneen muuhunkin asiaan eri tavalla kuin toisilla. Eli taas yksi hyvä syy olla lisääntymättä tämän enempää ?

…mutta fiilis on tämä.

Jatko-toimenpiteet
Teimme sotasuunnitelman. Jatkan tottakai vieläkin parempaa kotihoitoa, koska tämä vaikuttaa 80 prosenttisesti siihen, miten sairaus etenee vai saadaanko eteneminen pysähtymään. Hammaslääkärini totesi, että näkee kyllä, miten hyvin olen hampaitani hoitanut (hammaslääkärit ja suuhygienistithan näkevät ihmisten suusta yllättävän paljon eri asioita…).
Suuhygienisti puhdistaa hampaani noin kuukauden päästä ja siitä parin viikon päästä on ientaskukontrolli hammaslääkärin luona. Suuhygienistilla käyn jatkossa 3 kertaa vuodessa ja hammaslääkärillä vuoden välein. Lisäksi vuoden päästä mahdollisesti kuvataan hampaat ja katsotaan, mikä on luukadon tilanne. Antibioottihoitoa mietitään jossain vaiheessa.
Niin että miltä tuntuu?
Ei paljon naurata. Häpeän muutenkin hampaitani ja tätä suuni tilannetta eikä tämän päiväinen auta asiaa yhtään sen enempää. Kun miettii, että olen 31-vuotias. Nyt jos vetäisin tähän vielä askin röökiä päivässä, niin tilanne ei olisi näinkään hyvä. Tai jos mun elämäntavat noin muutenkin olisi mitä sattuu. Onneksi mulla ei ole mitään perussairauksia.
Kyllä minua myös hävettää. Hävettää ihan tosi paljon, koska itsepä olen tämän tilanteen itselleni aiheuttanut. Jos olisi tarpeeksi rahaa, hommaisin saman tien tekarit ??
Mitä tästä opimme?

Jos edellisestä hammaslääkärin tarkastuksestasi on kulunut jo tovi, 
Varaa aika
tarkastukseen! 
Moni ei osaa edes kuvitella, mihin kaikkeen suun terveys vaikuttaa.
Rakkaudella
Henna ✌
1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *