Mites se suun terveys?

On paljon naisia, joilla on ripsi- ja hiuspidennyksiä, rakennekynnet, viimeisen päälle vaatteet, kaikki karvat kulmia, silmäripsiä, nenäkarvoja ja hiuksia lukuunottamatta vahattu pois. On timmi kroppa ja ylipäänsä se ulkoinen habitus ns. ”täydellinen” (joidenkin mielestä). Rahaa ja AIKAA käytetään nykypäivänä ulkonäköön enemmän kuin koskaan.

Se ”täydellinen” ulkonäkö ei paljon auta siinä kohtaan, kun hengitys haisee roskatynnyrille ja varmaan suussakin maistuu rehellisesti sanottuna paska.
Mulla on todettu talvella 2011 parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus. Tarpeeksi pitkään kun olin käymättä hammaslääkärissä, hampaiden huolettomampi putsaus sekä tupakointi ja siinä sitä sitten saatiin diagnoosi. Moni ajattelee, ettei se hammaskivi tai pieni ientulehdus mitään meinaa, reiät niitä pahimpia on, mutta tosiasiassa hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaiden kiinnityskudosten heikentymiseen eikä se ole enää mikään ”pikkujuttu”. Hampaat saattavat liikkua ja pahimmissa tapauksissa niitä on otettava kokonaan pois.
Kävin muistaakseni 2006 kunnallisella suuhygienistilla. Kaksi kertaa 45 KIVULIASTA minuuttia. Mulla oli jo tuolloin ikenet todella huonossa kunnossa ja suuhygienisti oikein paasasi, miten sitä menoa mulla tippuu ensimmäiset hampaat ennen kuin olen 30 vuotta. Kyllä säikäytti, mutta torjuin mielessäni koko homman ja annoin olla…

Seuraavan kerran uskalsin hammaslääkärille talvella 2011, tällä kertaa yksityiselle. Työkaverini ja ystäväni suositteli erästä ihanaa hammaslääkäriä eikä hän valehdellut ? Todella ihanaa hoitoa olen saanut siitä lähtien!

Mun ikenet oli todella huonossa kunnossa. Erittäin tulehtuneet, paljon hammaskiveä ja isompia ientaskuja, jonne pöpöjen oli helppo jäädä muhimaan. Mun hampaat ja ikenet puhdistettiin puudutuksessa, koska ilman puudutusta mie itkin. Sattui ihan helvetisti, näin suoraan sanottuna. Lisäksi röntgenkuva paljasti, että mulla oli/on alkavaa luukatoa ?

Nyt 6 vuotta myöhemmin mun suun tila on kuitenkin saatu vakaaksi. Käyn kaksi kertaa vuodessa suuhygienistilla puhdistuttamassa hammaskivet ja kerran kahdessa vuodessa hammaslääkärissä tarkistuttamassa noin muuten suun kunnon. Olen 31-vuotias ja kaikki hampaat ovat edelleen suussa ?

Nykyään mie aamuisin harjaan hampaat sähköhammasharjalla, purskuttelen suuvettä ja vielä käyn hammasväliharjalla (-tikulla, mikä nyt onkaan) hampaiden välit läpi. Iltaisin vain pesen hampaat. Tietysti yleinen terveys vaikuttaa myös suun terveyteen: monipuolinen ruokavalio, ei paljon herkuttelua, liikunta jne.

Raskaudet ja imetykset toivat omat haasteensa. Varsinkin esikoisen odotuksen alussa, keväällä 2012 mun ikenet turposi ja mun suu oli niiiiin kipeä pari päivää! Hyvä kun edes syömään pystyin. Elimistön hormoniryöppy siis pahensi vallitsevaa ientulehdusta, ihan toden teolla. Toisessa raskaudessa ei ollut ihan niin pahaa, mutta selvästi suun kunto heikkeni.

Parodontiitin on arveltu vaikuttavan mm. ennenaikaiseen synnytykseen. Esikoinenhan meillä syntyi vauhdilla jo rv 36+6 ja hän oli ollut jossain selvässä ahdingossa. Siksi olenkin välillä miettinyt, aiheuttiko mun suun kunto hätätilan lapselleni ?

Lisää tietoa parodontiitista

Suun terveys vaikuttaa moneen asiaan eikä esimerkiksi sitä ”pelkkää” ientulehdustakaan kannata vähätellä. Mulla on hampaissa ollut elämäni aikana reikiä alle viisi kappaletta, mutta silti mun suu on ollut huonossa kunnossa. Yksi vaikuttava tekijä on mun sylki, jolle en oikein mitään voi ja sitä hammaskiveä vain muodostuu, vaikka kuinka putsailen.

Kyllä mie häpeän, miten päästinkin suuni terveyden niin huonoon kuntoon. Nuori ihminen! Onneksi kuitenkin pääsin hyvään hoitoon ja nyt tämä seuraa minua loppuelämäni. Joudun tekemään hampaideni eteen enemmän kuin joku muu, mutta ainakin näin saadaan tulehdukset ym. pidettyä kurissa.

Muistetaanhan tässä terveyshypetyksessä pitää huolta myös suumme terveydestä. Ja naisille ei voi liikaa korostaa, että myös se alapää kannattaa käydä säännöllisesti tarkistuttamassa. Ei ne brassivahaukset paljon auta siinä vaiheessa, jos siellä muhii joku tulehdus tai vaikka alkava syöpä.

Sinä olet arvokas, 
pidäthän siis itsestäsi huolta,
 kaikin tavoin

Koska muuten olet viimeksi käynyt hammaslääkärissä? Kuuluuko hampaista huolehtiminen sulla niihin tärkeisiin asioihin, joista on pidettävä huolta? ?

Rakkaudella
Henna ✌

P.S. Mun omassa suussa maistuu tällä hetkellä paska ja varmaan haisenkin pahalle. Lisäksi alahampaita jo vähän pakottaa. Nämä kaikki kielivät siitä, että on pian aika päästä puhdistukseen. Ensi viikolla onkin hammaslääkäri ja ensi kuussa suuhygienisti.

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *