Mökkielämää: Selviytymisvinkit äideille

Alkuperäinen teksti julkaistu 31.7.2017

Joskus tulee vastaan tekstejä, artikkeleita ja blogipostauksia, joissa jaetaan hyviä vinkkejä lasten kanssa mökkeilyyn. Tässä postauksessa jaan vinkkejä, kuinka (hermoheikkoinen) äiti selviää mökkeilystä ilman, että kotiinpalatessa on perhekriisi päällä ;)

Kymijoki

 

Mökkeily on monesti hyvin intensiivistä, oli siellä sitten perheen tai vaikkapa ystäväporukan kanssa. Useimmiten mökeillä on pienehköt tilat eikä sitä välttämättä pysty päivän aikana hetkeksi sulkeutumaan omiin oloihinsa, vaikka mieli kaipaisikin sitä hetken hiljaisuutta. Mitä enemmän porukkaa, sitä enemmän on oltava sosiaalinen ja ”skarppina”.

 

Itse löysin sellaisen hyvän mökkifiiliksen kesällä 2016, monen vuoden tauon jälkeen. Tuolloin kesän ensimmäisen mökkireissun jälkeen oli jopa harmi palata kotiin! Aiemmin olin aina hoputtanut lähtöä sinä päivänä, kun kotiin piti palata. Nykyään jo odotan seuraavaa reissua, kun mökiltä lähdetään.

 

Isomman pojan kanssa on jo sinänsä helppoa, kun ei tarvitse ihan koko ajan vahtia, mutta tämä pienempi, meidän 3,5-vuotias tohottaja… Kyllä saa olla silmät selässäkin ja koko ajan on vahdittava, varsinkin ulkona ollessa. On muuten yllättävän väsyttävää! Siihen päälle poikien uhmat ja omat tahdot, niin kyllä Kymijoki välillä raikaa, niin äidin kuin lastenkin toimesta… 

Tässä tuleeki nyt muutamat vinkit, miten tämä äiti ei kuitenkaan ole ihan niiiiiin hermoraunio mökillä :)

 

1. Syö hyvin

 

Mökillä syödään muutenkin aamusta iltaan (tai ainakin siltä tuntuu), mutta ihan oikeasti on tärkeää huolehtia riittävästä ravinnosta ja vielä tärkeämpää: veden juomisesta. Herkkujakin saa ja pitää halutessaan syödä. 

Herkuttelu nyt vain kuuluu mökkeilyyn, ainakin meidän perheellä, koska emme asu koko kesää siellä mökillä. Mökkeily todellakin on arjesta poikkeavaa ja niin se pitääkin olla.

 

Pienistä säilytystiloista johtuen emme raahaa mökille kaupan koko HeVi-osastoa, mutta perus lihat, kanat, makkarat, kurkut, tomaatit, paprikat, ananakset, kesäkurpitsat banaanit, maissit, perunat, leivät, sipsit, karkit, luonnonjogurtit, lihapiirakat, muurikkaletut ym. ym. kuuluvat mökkiruokavalioomme.

Mökkeily
Mökkeily
Iltapala

 

2. Pidä tavarat järjestyksessä

 

Heti ensimmäisenä päivänä kannattaa purkaa tavaroita ja vaatteita niin, että ne ovat tarvittaessa helposti löydettävissä ilman sitä rasittavaa kassien ja reppujen penkomista.

Meillä tavarat ovat yleensä kahdessa eri rakennuksessa: meidän torpassa ja itse mökissä. Molemmista löytyy mm. vaippoja, puhdistuspyyhkeitä, paperia, juotavaa vettä jne.

Vaatteille ei oikein ole laatikoita tai kaappeja, joissa niitä säilyttää, mutta me käytämme tälläistä ”Ikea-ratkaisua”, johon kätevästi saa osan koko perheen vaatteista:

Säilytyslokero
 

3. Liiku

 

Jos et ole mökkireissuilla käynyt lenkillä, kannattaa käydä. Mökille johtava tie on olevinaan ihan toisenlainen kävellen tai hölkäten kuin autolla mentäessä ja ympäristöstä huomioi asioita eri tavalla.

Itselleni mökkireissuun kuuluu ainakin se yksi lenkki, jolloin lenkkeilen läheiselle Strömforsin Ruukin kylälle ja takaisin. Se on ihana lähteä heti aamupalan jälkeen liikenteeseen ja lenkin jälkeen voi pulahtaa jokeen :)

Jos ei lenkkeilystä välitä, kannattaa pelata porukalla mölkkyä, sulkapalloa, petanqueta tai mitä pihapelejä mökiltä löytyykään.

Strömforsin Ruukki, Ruotsinpyhtää
 

4. Vietä iltapäivän ”siesta”

 

Jos lapset vielä nukkuvat päikkäreitä, mene itsekin jonnekin vähän lepäilemään. Lue kirjaa, hengaa somessa, täytä ristikoita, väritä, nuku tai ihan vain lepää samalla luonnon ääniä kuunnellen.

Tee sitä, mikä saa sinut rentoutumaan ja nollaamaan ajatuksesi hetkeksi.Jos lapset eivät nuku enää päikkäreitä, vuorotelkaa puolison kanssa niin, että kumpikin saavat tarvittaessa hengähtää päivän aikana. 

Omasta lapsuudestani muistan, kuinka mökillä ollessamme pappani meni aina lounaan jälkeen saunatupaan nokkaunille. Ensinnäkin sana nokkaunet kuulostaa edelleen hassulta ja toiseksi sitä silloin lapsena ihmetteli, että miksi aikuinen ihminen menee ruoan jälkeen omaan rauhaan torkkumaan, kun ei ne päikkärit ole pakollisia :D Enää en ihmettele ;)

Aikuisten värityskirja

5. Kutsu vieraita

Osa kokee mökkivieraat rasittavina, mutta näin pikkulapsiaikana esimerkiksi isovanhempien kutsuminen mökille ihan vain syömään ja kahville on pelkkää plussaa! Useampi silmäpari iltapäivän ajan katsomassa lasten perään ja itse saa hautautua rauhassa  vaikka sinne kyökin puolelle.

Joskus meidän kanssa mökillä on samaan aikaan toinen lankomiehistäni ja hänestä on todella iso apu poikien kanssa! Plus että lähtevät vielä illalla mieheni kanssa vähäksi aikaa kalaan, joten saan illalla poikien nukahdettua olla hetken itsekseni ja nauttia auringonlaskusta.

6. Juo illalla siideri/olut/lasi viiniä, jos siltä tuntuu

 

Osa on hyvin ehdottomia, ettei alkoholia ollenkaan lasten ollessa lähettyvillä ja se on ihan ok. Osa taas käyttää kohtuudella ja sekin on ok. Aamusta iltaan pienessä tai isommassa sievässä ei ole ok, vaikka joskus tuntuisikin, että se helpottaisi. Ei kuitenkaan pidemmän päälle helpota.

Jos siis haluat, ota lasten nukahdettua se yksi siideri, olut tai lasi viiniä, mene laiturille tai terassille, ihaile auringonlaskua ja nauti, hyvällä omatunnolla. Taas selvisit yhdestä päivästä.

Ruotsinpyhtää

7. Aikaa parisuhteelle

 

Vaikka olette perheen kesken mökillä, olette kuitenkin puolisosi kanssa myös ne aikuiset, erilliset yksilöt, jotka kaipaavat aikuista juttuseuraa ilman, että joku keskeyttää koko ajan: ”Äiti, kato mua!! Isi, mulla oli sellaista asiaa, että…”

Saunokaa illalla kahdestaan lasten mentyä nukkumaan, syökää herkkuja, pelatkaa pelejä, jutelkaa… 

Itkuhälyttimet toimivat hyvin, vaikka lapset olisivatkin illalla nukkumassa eri rakennuksessa kuin missä aikuiset viettävät loppuillan, ennen kuin menevät lastensa kanssa nukkumaan :)

8. Taltioi muistot

 

Ota kuvia, tallenna hyviä hetkiä mielesi sopukoihin. 

Olen katsellut parin viime kesän mökkikuvia ja kyllä niitä katsellessa tulee päällimmäisenä tunteena se hyvä fiilis, vaikka muistan niilläkin reissuilla olleen myös hampaiden kiristelyä.

9. Nauti

On se mökillä oleminen kuitenkin niin erilaista kuin kotona. Ei tarvitse pestä pyykkiä tai tehdä kotihommia samalla tavalla kuin kotona, tiskaaminenkin voi olla ihan rentouttavaa.

Ulkona tulee helposti vietettyä melkein koko päivä, lapset hilluvat halutessaan aataminasussa, leikkivät hiekalla ja vedellä, pulikoivat altaassa tai jorpakossa, nukkuvat paremmin…

Tottakai ne aikuisten sekä lasten kiukut ja harmitukset kuuluvat siihen mökkielämäänkin, mutta omalla kohdallani se suurin ahdistus ei yleensä seuraa mökille asti, vaikka tietyissä asioissa lasten kanssa pääsee helpommalla kotona kuin mökillä.

10. Unohda kello

Eräs lukijani muistutti tärkeästä asiasta: 

Mökillä ei pidä juosta kellon perässä tai pitää yhtä tiukasti kiinni rutiineista kuin kotona. Syökää, kun on nälkä. Nukkukaa, kun nukuttaa. Olkaa, ihmetelkää, nauttikaa. Mökillä ei pidäkään elää yhtä säntillistä arkea kuin kotona. Mökkeily on lomailua, ei suorittamista.

Vielä loppuun voin lisätä, että mökillehän ei ole pakko mennä, jos siellä ei kukaan viihdy :) Suomalainen pärjää kesän ilman mökkeilyäkin.

 
Rakkaudella
Henna
 
 
2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *