Nyt on helppo hymyillä!

Viime keväänä kirjoittelin, miten suun terveys vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joten olisi tärkeää pitää kaiken muun lisäksi huolta suunkin terveydestä ennen kuin on liian myöhäistä. Erinäisten suussa olevien sairauksien on todettu vaikuttavan ihmisen kehossa moniin asioihin. Esimerkiksi pelkkä itsellänikin todettu parodontiitti voi aiheuttaa sydän- ja aivoinfarkteja, vaikeuttaa raskautumista, aiheuttaa ennenaikaisia synnytyksiä ym. Ei siis mikään pikkujuttu tuollainen pidemmälle edennyt ientulehdus. 

Suuni terveys keväällä 2017

Keväällä 2017 kävin itse hammaslääkärissä ja sain huonoja uutisia. Huolellisesta kotihoidosta huolimatta ienteni tilanne oli huonontunut eli ientaskut olivat lisääntyneet ja syventyneet. Ientaskut mahdollistavat bakteereiden pesiytymisen hampaiden pinnoille ja hampaita ympäröivä kiinnityskudos heikkenee. Hampaat alkavat mahdollisesti heilua ja pahoissa tapauksissa osalle hampaista voi sanoa heipat.
Kävin huhtikuussa suuhygienistillä (edellinen käynti oli ollut elokuussa 2016), joka teki laajan mekaanisen puhdistuksen. Toukokuussa kävin hammaslääkärillä kontrollitarkastuksessa. Alahampaiden ja -ienten osalta tilanne oli hieman parempi, ylhäällä ei muutosta. 

Mikä on tilanne nyt?


Kävin suuhygienistillä ja jännitin sinne menoa. Ihana suuhygienistini ensin kysyi, miltä suussa on tuntunut, johon totesin, että kyllä huomaa puhdistusta olevan vailla (paha maku ja haju suussa, hampaat eivät tunnu puhtailta putsauksesta huolimatta).
Suuhygienisti aloitti tarkastuksen, tökki ensin ikeniä hieman ja totesi:

”Tiedätkö, tääl sun suussa on PALJON parempi tilanne kuin keväällä. Vielä silloin esimerkiksi yläikenet oli sellaista löllöä, eivät olleet oikein kunnolla kiinni hampaissa. Nyt nää ikenet on kiinteät ja kiinni ja pitävät hampaita paikoillaan. Muutenkin näyttää, ettei ole paljon putsattavaa. Tääl on oikeasti todella hyvä tilanne verrattuna aiempaan.”

Aiemmin olen saattanut hammaslääkärissä tai suuhygienistillä vuodattaa kyyneleitä kivusta, pettymyksestä ja pelosta.
Nyt vuodatin kyyneleet ilosta ja onnesta. 

Tällä kertaa tehtiin vain suppea puhdistus. Hammaskiven puhdistaminen ei sattunut läheskään niin paljon kuin aiemmin, jolloin hammaskiveä on pitänyt rapsutella pois niistä ientaskuista. Nyt ei juurikaan ollut niitä ientaskuja, joista rapsutella :)


Miten jatkossa?


Jatkan huolellista kotihoitoa niin kuin tähänkin asti. Aamuin illoin hampaiden harjaaminen sähköhammasharjalla sekä lisäksi ainakin kerran päivässä hammasväliharjalla hammasvälien putsaaminen ja suuvedellä purskuttelu. 

Huolelliseen hampaiden 

kotihoitoon on yksinkertaisesti 

löydyttävä aikaa ,

joka päivä.


Seuraavan kerran tapaan suuhygienistini tammikuussa ja maaliskuussa hammaslääkäri tekee tarkastuksen. Hammaslääkäri antaa tuolloin uuden ”tuomion”. Toivotaan, ettei tilanne ainakaan pahenisi enää.
Suuhygienisti myös totesi, että mun tapauksessa hormonit vaikuttavat todella paljon. Raskaus ja imetys, ihan ”myrkkyä” mun suulle hormoneiden takia. Olen kuopuksen imettämisen lopettanut viime vuoden lokakuussa ja näin pitkään näköjään kesti, että hormonit tasaantuivat.
Nyt kuitenkin nautin tästä hyvästä fiiliksestä (vaikka isompi pojista onkin nyt kuumeessa) ja voin todeta:
Nyt on helppo hymyillä! :) :)

Ja sitä hymyä saatte nyt ihailla ihanan, huonolaatuisen (vessan)peiliselfien kautta:

Ja likainen peili ??


Rakkaudella
Henna
0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *