Onko tapanasi olettaa asioita muista ihmisistä? – Älä oleta

Toisilla ihmisillä on kova tarve tehdä muista ihmisistä yhden näkemisen, yhden tilanteen perusteella olettamuksia tämän ihmisen koko elämästä ja toimintatavoista. Nähdään ihminen ensimmäistä kertaa tietyssä tilanteessa ja heti on tietynlainen käsikirjoitus elämäntapoineen ja luonteenpiirteineen kirjoitettu hänen elämästään. Tuntematta koko ihmistä. Tutustumatta koko ihmiseen.

Alla muutama esimerkki, joihin saattaa törmätä ihan oikeassa elämässä.

 
 

Esimerkki 1

 

Näet äidin, joka vie lapsensa päiväkotiin ja menee itse sen jälkeen kotiin tai kaupungille pyörimään. Mitä mietit?

Moni saattaa olettaa äidin olevan laiska, joka ei jaksa lapsiaan itse hoitaa ja kuluttaa näin yhteiskunnan varoja viemällä lapset päiväkotiin, jotta voi itse laiskotella päivän. Mokoma äiti vie ratkaisullaan päivähoitopaikat niiltä lapsilta, jotka niitä hoitopaikkoja oikeasti tarvitsisivat vanhempien työssäkäynnin/opiskeluiden takia.

Älä oleta.

Tämä äiti saattaa olla vaikeasti masentunut eikä hänellä ole tukiverkostoa. Päiväkoti tuo lasten arkeen säännöllistä rytmiä, lämmintä ruokaa, virikettä, lepoa, ulkoilua ja saman ikäisiä leikkikavereita. Masentunut äiti ei välttämättä pysty sairautensa takia näitä tarjoamaan lapsilleen. Jos et ole ollut vaikeasti masentunut, uinut erittäin syvissä, ahdistavissa vesissä ja toivonut itsesi kuolemaa, älä oleta. 

Tai sitten tämä äiti on palaamassa työelämään ja lapset saavat harjoitella päiväkodissa muutamia puolikkaita tai kokonaisia päiviä ennen kuin arki alkaa ihan kunnolla.

 
Laiska äiti täällä hei! Poikani olivat päiväkodissa harjoittelemassa
ensi viikkoa varten ja mie se vaan join (rauhassa) aamukahvia kotona.
 

Esimerkki 2

Näet kaupassa perheen, jonka ostoskärry sisältää sipsiä, karkkia, limskaa, pakastepizzoja, eineksiä. Mitä mietit?

Jotkut katsovat, että kylläpä sitä eletään epäterveellisesti. Voi lapsiraukat!! Siinä on lapsilla lihava tulevaisuus kakkostyypin diabeteksen ja sydänsairauksien siivittämänä.

 

Älä oleta.

Tämä perhe saattaa muuten syödä niin sanotusti terveellisemmin, mutta juuri sinä perjantaina he haluavat ostaa viikonlopuksi kaikenlaisia herkkuja, joita nauttivat hyvällä omatunnolla. Pitkin viikkoa heillä syödään tavallista kotiruokaa. Et vain ole näkemässä, kun he maanantaina kasaavat kärryihinsä toisenlaisia raaka-aineita, kasviksista ja vihanneksista lähtien.

 

Esimerkki 3

Näet kaupungilla äidin, joka tiuskii lapsilleen. Ehkä sieltä suusta tulee muutamat ärräpäätkin. Mitä mietit?

Osa saattaa miettiä, että onpa siinä lapsilla kurja lapsuus, kun äiti on sellainen hermoheikko ja noin rumasti puhuu lapsilleen. Hakisi apua. Mieluiten heti.

 

Älä oleta.

Tämä kyseinen äiti saattaa olla hyvinkin lempeä, lapsiaan rakastava, rajat asettava ja kärsivällinen vanhempi, mutta juuri siinä hetkessä hän on saattanut saada huonoja uutisia, raha- tai työasiat stressaavat, parisuhde rakoilee… Hänellä ei juuri siinä hetkessä ole kärsivällisyyttä käsitellä niitä 3- ja 6-vuotiaita uhmakkaita lapsia, jotka kirmailevat minne sattuvat, väittävät joka asiassa vastaan ja ihan kunnolla ärsyttävät lisää, koska vaistoavat äitinsä jo valmiiksi kireän mielialan. 

 

Esimerkki 4

 

Näet päiväkodin pihalla äidin, jolla on tukka kuosissa, erittäin siistit ja tyylikkäät vaatteet, siististi puetut ja hyvin käyttäytyvät lapset, vähän parempi auto, täydellinen meikki ja hän iloisesti huikkailee muille vanhemmille huomenia. Mitä mietit?

Jotkut olettavat, että siinä sitä on niin täydellinen äiti ja nainen, joka ei tiedä köyhyydestä tai elämän kurjuudesta yhtään mitään. Hän ei varmaan koskaan ole kotona pieruverkkareissa ja se täydellinen kotikin on todennäköisesti aina tiptop. Muut äidit ovat hänelle salaa kateellisia.

 

Älä oleta.

Tämä äiti on saattanut kasvaa alkoholistiperheessä tai häntä on käytetty lapsena hyväksi. Tai hänellä on saattanut olla muilta osin erittäin vaikea lapsuus ja nuoruus olemalla pahasti koulukiusattu. Hän on mahdollisesti joutunut tekemään nykyisen elämänsä eteen niin paljon töitä monella eri saralla, ettei moni pysty edes kuvittelemaan sitä työn määrää.

Hän on tehnyt päätöksen, ettei hänen omien lapsiensa tarvitse elää samanlaista lapsuutta ja nuoruutta kuin mitä hän itse on joutunut elämään. Hän tekee kaikkensa, jotta hänen perheensä voisi hyvin. Leijonaemo.

Kovalla työllä ansaittu työpaikka on mahdollistanut paremman tulotason. Hän on edennyt urallaan omalla sinnikkyydellään ja taidoillaan.

 
 

Yhden, kahden, kolmen tai kymmenenkään näkemisen perusteella et pysty tietämään, mitä toiset ihmiset ihan oikeasti käyvät elämässään läpi. Päälle päin kaikki voi vaikuttaa paremmalta kuin onkaan tai toistepäin: ihmisellä saattaa olla elämässään kaikki ihan hyvin, vaikkei joissain tilanteissa siltä vaikuttaisi. 

Toisten ihmisten elämien ruotimisen, murehtimisen, tuomitsemisen, päivittelyn ja kauhistelun sijaan olisi hyvä keskittyä siihen omaan elämäänsä. Keskittyä siihen, että itse voisi mahdollisimman hyvin, omat perheenjäsenensä voisivat niin hyvin kuin tilanteisiin nähden on mahdollista ja saisi sen arjen toimimaan oman perheensä osalta. 

 

Eräs kerta tuli somessa vastaan viisas sanonta:

 
”Jos joku tuomitsee 
valitsemaasi polkua, 
lainaa hänelle kenkiäsi.”
 

Joskus on hyvä yrittää asettua toisen ihmisen asemaan. Toiset oppivat iän myötä avartamaan maailmakuvaansa, toiset eivät, mikä muuten on surullista.

 

Rakkaudella
Henna

 
 
0

6 kommenttia artikkeliin ”Onko tapanasi olettaa asioita muista ihmisistä? – Älä oleta


 1. Hei, kiva kirjoitus! Itselläni ei ole lapsia, mutta pystyin hyvin "astumaan kenkiin". Etenkin tuo kohta ostoskärryistä, joihin lapataan sipsejä ja eineksiä. Työskentelen kaupan kassalla ja osa asiakkaista on jo tullut tutuiksi. Muutama lapsiperhe todellakin toteuttaa tätä "ensin terveellistä ja sitten epäterveellistä"-viikkoa. Alkuviikosta äiti saattaa käydä kaupassa ensin yksin ja ostaa hitosti kaiken maailman vihanneksia, kunnon lihaa ja kanaa eikä juurikaan herkkuja. Loppuviikosta hän tuleekin ehkä koko perheen voimin kauppaan ja silloin kuitille ilmestyy sipsipussit, muutamat karkit ja juurikin einesruokia. Aluksi ihmettelin tätä, mutta kerran eräs äiti sanoi, että viikonloppuisin työssä käyvien vanhempien pitää vähän relata eli miksei myös lapsetkin saisi valita itselleen ruokia ja herkkuja. Lapset ovat terveellisen oloisia ja äärimmäisen kohteliaita, kuin myös vanhemmat. Välillä siis todellakin saa "laiskotella" koko perheen voimin =)


 2. Kiitos Taru kommentistasi! :)

  Kaupan kassalla olen itsekin aikanaan ollut töissä ja kyllähän siinä näkee, jos minkälaisia ostoskärrien ja -korien sisältöä + kaikenlaista kulkijaa muutenkin :) Helposti siinä saattaa olettaa toisista ihmisistä jotain, mutta osa ihmisistä ja heidän ostoskäyttäytymisestään tulee tutuksi ajan myötä… :)

  P.S. Tänään meidän ostokset poikien kanssa olivat kaksi pakastepizzaa, pizzapohjia ja konetiskiainetta :D


 3. Loistava kirjoitus! Tämä koskettaa itseäni monelta osalta. Moni olettaa minusta paljon asioita, arvosteltu päin naamaa, kuinka en tiedä todellisesta elämästä mitään… niinpä niin kunpa vaan tietäisivät ennen kuin toteavat minun syntyneen kultalusikka suussa. Vaikka taival on ollut äärimmäisen raskas, en vaihtaisi tätä pois. Se on tehnyt minusta minut ja vaikeuksista huolimatta olen onnellinen. ❤️


 4. Kiitos kommentistasi! ❤ Kiva kuulla, että pidit kirjoituksestani.

  Sinun kokemuksesi, sinun elämäsi, sinä tiedät, mitä käyt läpi. Muiden on turha alkaa olettamaan. Inhottavaa sellainen arvostelukin. Nämä ihmiset saisivat olla hetken sinun kengissäsi ja tulla sitten uudestaan sanomaan…

  Pääasia, että olet onnellinen ❤


 5. Tekstisi todella kosketti monin tavoin. Mustakin on oletettu vaikka mitä askoita ihan pintapuolisten asioiden perusteella.

  Tekstisi sai ajatukseni juoksemaan, joten saatan jossain vaiheeassa omassa tekstissäni viitata tähän sun postaukseesi. :)


 6. Kiitos Nicola kommentistasi! ❤

  On aina kiva kuulla, jos tekstini koskettaa ja laittaa toisten ihmisten ajatuksia juoksemaan. Silloin teksti on täyttänyt tarkoituksensa ☺

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *