Pienimuotoinen sometauko – hitti vai huti?

Miksi sometauko?
Mun tämän vuoden tavoitteisiin kuuluu vähentää somen käyttöä. Ei lopettaa kokonaan, mutta vähentää. Iiiihan liikaa tulee tehtyä omia päivityksiä ja reagoitua muiden juttuihin, mikä taas toisaalta on mun mielestä sinänsä ihan ok, koska en halua olla mikään ”taustalla hiipivä stalkkeri”. 
Minä olenkin 
ollut semmoinen 
tykkäilijä #someäiti. 
Muut tietää minun/meidän elämästä paljonkin, minä en tiedä joidenkin elämästä oikeastaan mitään. Viestejä ei enää niinkään kirjoiteta, koska ”kaikki on somessa”.
Erilaisissa facebookin ryhmissä saa lukea paljon pätemistä, vittuilua ja toisten sortamista. Kiusaamista. Välillä tekee ihan pahaa lukea. 
Jotkut aloitukset ovat sellaisia, ettei viitsi edes kommenttiketjua avata, koska tietää, mitä siellä saa lukea. Hyviä, provosoivia aloituksia on esim.:
  • Milloin lapsi ensimmäistä kertaa yökylään?
  • Kotihoito vs päivähoito
  • Täysimetys ja kiinteiden aloittaminen
  • Turvaistuinasiat
Täytyykin muistaa erota urakalla noista ”vertaistukiryhmistä”…

Kuva: Pixabay

Miten toteutin sometauon?

Viikko sitten torstaina poistin puhelimesta sekä instan että facebookin sovellukset. Facebookia käytin satunnaisesti ainoastaan selaimella: saatoin äkkiseltään lukea uutisvirrasta muutamien kavereiden/blogien päivitykset ja sitten tietysti päivitin oman blogini osalta somea. Puhelimen selaimella facebook on – minun mielestäni – todella ärsyttävä käyttää, joten somessa roikkuminen väheni kummasti.

Vaikka selaimella kävin välillä uutisvirtaa vilkuilemassa, en kuitenkaan reagoinut mihinkään päivityksiin. Selaaminen oli siis hyvin nopeaa eikä vienyt niin paljon aikaa.
Tunsin itseni stalkkeriksi.

Mitä fiiliksiä herätti? Tuliko vieroitusoireita?

Täytyy sanoa, että hetkittäin ihan tosissaan ärsytti, kun ei ollut pitkin päivää kartalla, mitä somessa JUURI NYT tapahtuu. 
Sitten mietin, että miksi mun tarvitsisi olla koko ajan kartalla? Ei ne somessa olevat ihmiset saa kiksejä siitä, että juuri minä olen siellä reagoimassa heidän juttuihinsa.
Lisäksi täytyy todeta, että tietyntyyppinen rauha (melkein) laskeutui mun ylle. Ei tarvinnut tuntea ”kateutta”, kun se ja se on niin ehtiväinen ja tekee lasten kanssa kaikkea kivaa. Tai kun se ja ne ovat taas lähteneet reissuun. Tai kun se ja se on tehnyt hienoja ratkaisuja elämässään. Eihän nämä todellakaan ole minulta pois ja oikeasti olen iloinen kaikkien puolesta ? Väsyneenä ihmismieli ei vain toimi niin kuin normaalisti.

Samalla olin edes hieman uutispimennossa, hyvässä ja pahassa.

Esimerkiksi Putous katsotaan miehen kanssa yleensä tallennuksesta lasten mentyä nukkumaan. Normaalisti pyörin siinä samalla somessa ja tottakai saan sitä kautta tietää ”etukäteen”, kuka jaksossa putoaa. ? Viime lauantaina ei ollut tätä ongelmaa ja itselläkin pysyi jännitys loppuun asti. Hiphei ?
Eikä pomppinut facebookin uutisvirrasta silmille kaikki ikävät uutiset Suomesta ja maailmalta.
Miten jatkossa?

Aion jatkaa kultaisella keskitiellä. Latasin taas sekä instan että facebookin puhelimeeni, mutta en aio olla niitä koko ajan kyttäämässä enkä enää aio jakaa niin paljon asioita omasta elämästäni.
Enkä aio ryhtyä ”stalkkeriksi”, koska minusta on kuitenkin kiva reagoida ihmisten kuulumisiin. Iloihin ja suruihin. Toiset jakaa niitä someen enemmän kuin toiset. Jokainen tyylillään.

Sometauon aikana oli oikeastaan kiva, kun muutamien ihmisten kanssa tuli vaihdettua enemmän ihan yksityisviestejä joko Messengerillä tai WhatsAppilla. On se vaan niin paljon henkilökohtaisempaa ja voi keskittyä juuri siihen tiettyyn ihmiseen ja hänen kuulumisiinsa.
Sometauko – hitti vai huti?
Hitti. Ehdottomasti. Suosittelen. Tauko opetti minulle uutta itsestäni ja tuli myös selväksi, että tauon tarpeessa olinkin. 
Olenhan someriippuvainen.

Rakkauvella
Henna ✌
0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *