Rakkauskalenteri ruuhkavuosissa rämpiville vanhemmille

Yhteistyössä Love365:n kanssa

Niin sanotut ruuhkavuodet ja ylipäänsä lapsiperhearki ovat elämässä sellaisia vaiheita, jolloin parisuhde saattaa olla koetuksella, kaiken muun stressin ja huolen lisäksi. Ollaan väsyneitä, kiukkuisia ja etäännytään siitä tärkeimmästä eli omasta kumppanista.

Lapsethan ovat meillä vain lainassa. Vanhempien tehtävä on kasvattaa ja huolehtia heistä niin kauan, kunnes he ovat valmiita lentämään omilla siivillään. Kun tämä tapahtuu, jää saman katon alle ne samat ihmiset, jotka siellä aikanaan kahdestaan aloittivat, perheen vanhemmat.

Jos parisuhteesta huolehtiminen on kuitenkin tyystin unohdettu menneiden kahdenkymmenen vuoden aikana, voikin saman katon alla asua lasten lähdettyä kaksi toisilleen vierasta ihmistä. Menneet ruuhkavuodet ovat vieraannuttaneet toisistaan nämä ihmiset, jotka vielä aikanaan tunsivat toisensa kuin omat taskunsa.

Mitä asioita ruuhkavuosien aikana voi tehdä parisuhteen eteen?

Jos tukiverkostoa ei ole, jotta lapset saisi joskus pidemmäksi aikaa hoitoon, kannattaa hyödyntää ne pienetkin kahdenkeskiset hetket arjessa.

Illanviettoa kotona, vaikka lapset olisivat kotona

Viikonloppuillat, jolloin lapset ovat jo nukahtaneet, mutta aikuisilla ei ole niin kiire nukkumaan. Silloin voi lämmittää vaikka saunan ja hipsiä aikuisten kesken saunan lauteille rentoutumaan. Sitä voi saunan löylyissä olla ihan hiljaa tai jutella rauhassa viikon kuulumiset. Sauna on paikka, jossa ihminen rentoutuu ja on ilman mitään muita häiritseviä tekijöitä. Tämä on hyvä hetki antaa aikaa toiselle.

Voi myös illalla valmistaa herkullista iltapalaa, käpertyä sohvannurkkaan mukavan leffan pariin. Lauta- tai korttipelitkin ovat oiva vaihtoehto. Rentoa yhdessäoloa, jonka aikana voi yrittää jutella niin kuin ennen vanhaan.

Pienet kosketukset ja pienet eleet

Lähtösuukko, kun toinen lähtee johonkin. Suukko ennen nukkumaanmenoa. Aamulla pieni hali ja hyvien huomenien toivotus. Kahvin kaataminen siihen toisenkin kahvimukiin. Toisen huomioiminen myös aikuisena ihmisenä, omana kumppanina, eikä vain lasten vanhempana. Huomioiminen ihmisenä, jolla on aikuisen tarpeet.

Auttaminen arjen askareissa, olemalla kiinnostunut toiselle tärkeistä asioista. Kuunteleminen silloin, kun toisella on tärkeää asiaa. 

Jos mahdollista, lapset hoitoon, edes silloin tällöin

Eihän siitä pääse yli eikä ympäri, että vanhemmat tarvitsevat edes joskus aikaa ilman lapsia, niin että pääsevät olemaan yhdessä, kahdestaan. Ei se tarvitse olla koko viikonloppu tai edes yön yli. Muutama tuntikin riittää. Kun lapset ovat hetken toisaalla, pystyy sitä mahdollisesti rentoutumaan aivan toisella tavalla.

Ei tarvitse miettiä, tuleeko joku vaatimaan jotain juuri ”kriittisellä hetkellä”. Voi hetken hengähtää ja täysillä antautua toiselle. Olla hetken jotain muuta kuin pelkkä vanhempi.

Mikä ihmeen rakkauskalenteri?

Yksi Love365:n takana olevista henkilöistä, Anneli kehitti omia ruuhkavuosiaan eläessään rakkauskalenterin. Kalenterissa on 12 luukkua, joiden jokaisen takaa löytyy pieni tehtävä tehtäväksi yhdessä kumppanin kanssa. Tehtävät ovat sellaisia, jotka on helppo toteuttaa siinä mahdollisesti kiireisessä arjessa eivätkä ne vaadi rahaa tai muitakaan hienouksia.

Kalenterin takana on tasku, josta löytyy valmiita pohjia muutamaa tehtävää varten. Pohjat ovat siitä hyvät, että ne auttavat hieman alkuun, jos oma mieli tuntuu olevan ensin vaikea rentouttaa ja antaa avautua tehtäville.

Tehtävien tarkoitus on tuoda kumppaneita jälleen lähemmäs toisiaan ja muistuttaa siitä, mihin siinä toisessa on aikanaan rakastunut. Tehtävät muistuttavat, miksi te olette siinä ja mikä teidät on siihen tuonut.

Samalla muistutetaan, että olette vanhemmuuden lisäksi paljon muutakin. Että te olette aikuisia ihmisiä, joilla on ihan yhtälailla rakkauden ja läheisyyden kaipuu kuin esimerkiksi lapsillanne. Eihän se katoa mihinkään aikuisilta siinä kohtaan, kun lapsia saadaan.

Ehkäpä tässä olisi ihana idea joululahjaksi teille kahdelle? <3

Lisätietoa rakkauskalenterista sekä muista ihanista tuotteista osoitteesta www.love365.fi

 

Rakkaudella
Henna

 

 

P.S. Kirjoittajan huom. Tämä postaus tai rakkauskalenteri eivät ole tarkoitettu pelastamaan pahoissa vaikeuksissa olevia parisuhteita. Näistä lähinnä vinkkejä, miten voi yrittää saada kadoksissa olevaa yhteyttä luotua uudestaan.

Pahemmissa vaikeuksissa kannattaa ottaa yhteyttä terapeuttiin.  Lisäksi on olemassa ilmainen perheneuvola tai oma seurakunta, jonne voi ottaa yhteyttä, jos kokee tarvitsevansa ulkopuolista keskusteluapua itselleen tai pariskuntana. 

 

 

1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *