Se seuraa sinua kaikkialle…

Huono itsetunto nimittäin.

Tässä olen vuosien mittaan tehnyt havaintoja, miten ulkokuori ei todellakaan kerro kaikkea. Olen jutellut monien kauniiden, rempseiden, sosiaalisten, puheliaiden, iloisten ja kaiken kaikkiaan ihanien naisten kanssa.

Kun näiden naisten kanssa päästään jutusteluissa ”pintaa syvemmälle”, paljastuukin sieltä sisimmässään huonon itsetunnon omaava nainen. Sellainen ehkä jopa vähän reppana. Sellainen, joka tekisi mieli ottaa tiukkaan haliin ja sanoa, ettei ole mitään hätää, sie kyllä kelpaat! Mie ihailen sinuu!

Lukeudun tähän joukkoon itsekin. Olen ainakin sosiaalinen, rempseä, puhelias… Hymyilen paljon ja yritän olla ystävällinen. Pieni smalltalk onnistuu tarvittaessa ja mie kyllä pärjään uusissa tilanteissa.
Tosiasiassa mieki olen toooodella epävarma. Kuljen isommassa väkijoukossa ja joku porukka siellä naureskelee keskenään. Automaattisesti tulee ajateltua, että he varmana nauravat mulle. Ihan varmana nauravat mulle, kun mun vaatteet on hassut ja mie oon vähän sellain reppana. Hah, todellisuudessa tämä porukka ei edes huomaa minua! Ihmismieli on kummallinen, ja petollinen.

Peitän hymyn ja huumorin taakse todella paljon. Sillä ”läpänheitolla” yritän hämätä ihmisiä, etteivät he huomaisi sitä reppanaa Hennaa, joka mie olen aina ollut. Semmonen keskiverto, semi ok. Moni onneksi tietää ja näkee pinnan alle.

Miksi me ollaan niin epävarmoja ja tyytymättömiä itseemme? Miksi me jatkuvalla syötöllä vertailemme itseämme muihin? Miksi meillä on jatkuvasti alemmuuskompleksi?

Huono itsetunto vaikuttaa kaikkeen.

Se vaikuttaa siihen, millainen olet äitinä ja isänä. Epäröit omia valintojasi vanhempana ja jaksat miettiä, teetkö oikein ja mitenhän tässä nyt pitäisi toimia ja pidetäänköhän minua huonona vanhempana, jos en nyt teekään näin jne.

Se vaikuttaa siihen, millainen olet ystävänä. Tunnet mahdollisesti mustasukkaisuutta ja olet epävarma, halutaanko sinun ystävä ihan oikeasti olla. Mahdollisesti purkaat epävarmuuttasi kiukkuna.

Se vaikuttaa siihen, millainen olet puolisona/kumppanina. Voit olla mustasukkainen ja epäilet toisen rakkautta. Olet ehkä jopa vainoharhainen.

Se vaikuttaa siihen, millainen olet työntekijänä ja työkaverina. Mietit, teetkö työtehtävät tarpeeksi hyvin, pitävätkö työkaverit sinusta, ovatko mahdolliset asiakkaat tyytyväisiä jne.

Jo pienet tytöt ja pojat kulkevat pienten aikuisten vaatteissa ja lapset syrjivät toisiaan vaatteiden ja tottakai ulkonäön takia. Oikeasti. Haloo. Ei ne lapset opi käyttäytymismalleja omasta päästään, vaan meiltä aikuisilta. Kyllä ne pienet korvat kuulevat kaiken. Jos itsekin kulkisin tuolla kylillä poikien kanssa samalla arvostellen ihmisiä vaatteiden perusteella ja laittamalla näitä ihmisiä ”kasteihin” vaatteiden, aatteiden ja ulkonäön perusteella, ottaisivat pojat minusta mallia.

Sanotaan, että lapset ovat ilkeitä. Aikuiset ne vasta ovatkin. Varsinkin nettimaailmassa… Vooooiiiii luoooooja!! Niin helppo suoltaa näppikseltä ihan mitä tahansa, kenelle tahansa. Osa ei varmaan mieti yhtään, miltä se oma kommentti saattaa toisesta tuntua. En mie itsekään ole mikään puhdas pulmunen ollut (anteeksi vain kaikille), mutta olen yrittänyt parantaa tapani! Hengittelen muutaman kerran syvään ennen kuin provosoidun. En ole ollut pahimmasta päästä, mutta jotakin olisi joskus voinut jättää kirjoittamatta.

Kun puhuttaisiin toisistamme ja toisillemme hyvää. Kehuttaisiin hienoa paitaa, uutta kampausta, kaunista hymyä, lasten hyviä tekoja… Netissä kirjoitettaisiin mieluummin hyvää tai edes neutraalia. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, voi jättää kommentoinnin välistä.

Yritettäisiin pala palalta korjata meitä rikkinäisiä ihmisiä. Näytettäisiin lapsillemme hyvää esimerkkiä eikä jatkuvalla syötöllä arvosteltaisi toisiamme. Jos ja kun on jotain negatiivista sanottavaa toisesta, jätettäisiin se sanomatta lasten kuullen.

Elämä on päivästä toiseen uuden oppimista. Vanhoista, huonommista tavoista voi yrittää päästä eroon.

Elämä on kuitenkin liian lyhyt tuhlattavaksi siihen, että oma huono itsetunto rajoittaa asioista nauttimista.

Mene peilin eteen ja hymyile itsellesi. Toivottavasti näkisit sen, mitä muutkin.
Olet kaunis.

0

4 kommenttia artikkeliin ”Se seuraa sinua kaikkialle…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *