Tahaton lapsettomuus – älä sano näin raskautta yrittävälle

Vuosittain äitienpäivän aattona vietetään lapsettomien lauantaita. Päivän tarkoitus on muistuttaa, etteivät kaikki saa lasta, vaikka kovasti haluaisivat. Osalla voi mennä vuosia, että kauan odotettu raskaus saa alkunsa. Kyseessä on tahattomasti lapsettomat ihmiset.

Lapsettomien lauantai

Meillä esikoista yritettiin noin 1,5 vuotta, kuopusta reilu vuosi. Poikien väliin mahtui myös yksi tuulimunaraskaus, joka jotenkin vitsauksena tärppäsi heti, kun oli annettu ”lupa” toiselle lapselle tulla. Esikoinen oli vuoden vanha, kun kävin läpi tuulimunaraskauden. Sen jälkeen yritimme vielä muutaman kuukauden, kunnes pidimme pienen tauon ennen kuin taas jatkoimme.

Minulla on kulunut noiden vuosien aikana satoja ovulaatio- ja raskaustestejä. Itselläni oli monirakkulaiset munasarjat, jotka vaikeuttivat ovuloimista. Diagnoosina gynekologin toteama pco.

Vuosiin sisältyi kehon lämpötilan mittaamista, kierron tarkkaa seuraamista kaikkine oireineen, satoja kyyneleitä, vihaa, turhautuneisuutta, ahdistusta, voimattomuutta, raivoa, itsesyytöstä, kateutta ja katkeruutta.

Olin melko avoin meidän lapsihaaveista. Lähimmät ystävät tiesivät kaikki käänteet. Muille kerroin, että yritys oli päällä, mutta ei se niin helppoa ole.

Noiden vuosien aikana sain kuulla paljon kommentteja, jotka joo, tarkoittivat varmasti hyvää, mutta aiheuttivat enemmän pahaa mieltä, kuin tsemppaavaa fiilistä. Tiedän, ettei moni oikein tiedä, mitä sanoa. Haluaa lohduttaa, osoittaa jotenkin, että on hengessä mukana, mutta nämä ovat niin arkoja asioita, että joskus ei kannata sanoa mitään. Olla vain hiljaa, kulkea matkaa vierellä.

Mitä raskautta yrittävälle ei kannata sanoa?

”Älä stressaa, ni kyl se tärppää!”

Helpommin sanottu kuin tehty. Lasta yrittävä kyllä tiedostaa tasan tarkkaan, ettei stressi ainakaan hyvää tee, kun raskauden alkaessa pitää ”kaikki kuut ja planeetat” olla muutenkin kohdallaan, mutta ei se stressi poistu sormia napsauttamalla. Sama kuin sanoisit masentuneelle: ”Otat nyt vaa itteäs niskast kii!”.

”Harrastatte paljon seksiä, ni se kyl tärppää!”

Joo. Se, että raskaus saa alkunsa, tarvitaan se munasolu ja siittiö, jotka kohtaavat. Normaalisti tätä edesauttaa seksin harrastaminen ja monissa tapauksissa nykyään tätä kohtaamista autetaan lääketieteellisesti erilaisissa hoitomuodoissa.

Kuukaudessa voi harrastaa seksiä 2 tai 20 kertaa, mutta ajoitushan se tärkein on. Raskaus voi alkaa vain ovulaation aikana, kuukaudessa muutama päivä ennen ovulaatiota sekä itse ovulaatiopäivä ovat otollisia ajankohtia.

Vaikka silloin ovulaation aikanakin harrastaisi seksiä kaikissa mahdollisissa asennoissa, lausuen samalla kaikki voimaannuttavat mantrat, tehden kaikki niksit ja kikat, on mahdollisuus raskauden alkamiseen vain noin 20 prosenttia per kierto. Se ei ole kummoinen prosentti.

Sitten kun on naisia, joilla kierto ei olekaan niin säännöllinen, on ovulaation metsästäminen vaikeaa. Itselläni oli hieman keskivertoa pidempi kierto, noin 35-37 päivää eli ovulaatio tuli vähän myöhemmin, noin kp 20-22. Ja kun on myöhäisempi ovulaatio, voi irtoavan munasolun laatu olla jo heikompi. Aikamoista, eikö?

”No työ ootte viel nuorii”

Faktahan on se, että naisilla alkaa kolmenkympin jälkeen hedelmällisyys laskemaan. Sille ei voi mitään, luonnon temppuja, jäänteitä muinaisajoilta. Olin lähes 25-vuotias, kun jätin e-pillerit pois eli ihan ok iässä lasten yrittämistä ajatellen. Olin lähes 27-vuotias, kun esikoisemme syntyi ja kuopuksen ristiäisissä vietimme samalla kolmekymppisiäni.

Nykypäivää kun ajattelee, olin nuori ensisynnyttäjä, koska koko maan keskiarvo huitelee siellä kolmenkympin tienoilla, mutta biologian kannalta alettiin olemaan jo pikkuhiljaa ehtoopuolella.

Lapsettomien lauantai

”Mie tiiän, milt sinust tuntuu”

Ei sitä itseasiassa voi tietää, jos on tullut joka kerta raskaaksi parin ensimmäisen kierron jälkeen.

Ei sitä voi tietää, miltä tuntuu kuukaudesta toiseen tiirata niin kovasti toivottuja, mutta valitettavasti olemattomia viivoja raskaustesteissä.

Ei sitä voi tietää, miltä tuntuu kuukaudesta toiseen vielä menkkojen alkaessakin toivoa, että jospa se on vain alkuraskauden pientä verenvuotoa, vaikka kohdun supistelut kertovat jo omaa kieltään.

Ei sitä voi tietää, miltä tuntuu kuukaudesta toiseen toivoa, että jokainen pieni nippaus alavatsalla tai tuntemus rinnoissa kertoisi alkaneesta raskaudesta.

Ei sitä voi tietää, miltä tuntuu kuulla jatkuvalla syötöllä raskausuutisia, olla oikeasti iloinen muiden puolesta, mutta salaa itkeä ja olla katkera.

Ei sitä voi tietää, miltä tuntuu syyttää itseään, vihata omaa kroppaansa, kun ei se jumalauta pysty edes yhtä raskautta, erittäin luonnollista asiaa saamaan alulle.

Näitä tunteita ei siis koeta vain yhdessä tai kahdessa kuukaudessa, vaan monien kuukausien aikana, osalla puhutaan vuosista. Ei siis kannata sanoa tietävänsä, miltä se kaikki tuntuu, jos ei ole asiaa itse kokenut, mutta riittää, kun on siinä, lapsettoman vierellä.

”Olen tässä, sinusta tuntuu pahalta ja saakin tuntua.”

Me pääsimme vähällä, enkä voi sanoa tietäväni, miltä tuntuu yrittää lasta vuosikausia ja käydä kalliissa sekä rankoissa lapsettomuushoidoissa, koska en oikeasti tiedä. Voin puhua vain siitä, miltä tuntui molempien poikien kohdalla nuo piinaavat kuukaudet ja mikä silloin ärsytti.

Lapsettomien lauantai

Lapsettomuus on hiljainen ja näkymätön suru, joka kulkee lasta toivovien mukana

Heille saattaa tuottaa tuskaa nähdä onnellisia pieniä perheitä ja vauvamasuja joka puolella, hypistellä lastenosastoilla niitä pienen pieniä vaatteita. Hiljaa toivoa, että kunpa heillekin vielä jonain päivänä. He miettivät, miksi kaikenmaailman narkkarit, lastensa hyväksikäyttäjät ja pahoinpitelijät saavat lapsia, mutta heille ei sitä pientä nyyttiä suoda, vaikka he rakastaisivat sitä kuuhun asti ja takaisin. Eivät koskaan tekisi hänelle mitään pahaa.

Ahdistuvat sukulaisten, tuttavien ja työkavereiden uteluista perheenlisäyksen suhteen. Yrittävät hymyillä kohteliaasti todeten, että kunhan aika on oikea, vaikka tekisi mieli huutaa, että KOKO AJANHAN TÄSSÄ SAATANA YRITETÄÄN. Parempi olla hiljaa, koska muuten alkaa satelemaan neuvoja.

Joukossamme liikkuu tälläkin hetkellä ihmisiä, jotka ovat odottaneet omaa pientä nyyttiään jo vuosia. Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista.

Olkaamme siis ymmärtäväisiä,
ei jaeta neuvoja,
joita ei todellakaan haluta kuulla.

Lasta haluava on kyllä jo kääntänyt internetin ympäri ja lukenut kaikenmaailman neuvoista ja kikkakolmosista sekä yrittänyt selvittää, mikä mahdollisesti voisi olla vialla.

He saattavat jo käydä lapsettomuushoidoissa, jotka voivat maksaa tuhansia euroja. Siellä voi olla jo parisuhde kriisissä, eron partaalla. Lapsettomuus koettelee ihmistä monin tavoin.

Lapsettomuudesta kärsineet saattavat myös kauan toivotussa, viimenään toteutuneessa vanhemmuudessaan kokea entistä enemmän syyllisyyttä negatiivisista tunteistaan, koska heidänhän pitäisi olla vain kiitollisia kaikesta. Ei saisi valittaa eikä toivoa, saati ottaa omaa aikaa.

Ihan yhtä lailla nämä kuitenkin ovat oikeutettuja niin heille kuin muillekin vanhemmille, mutta syyllisyyden taakka negatiivisista tunteista ja oman ajan kaipuusta voivat olla tahattomasta lapsettomuudesta kärsineille suurempi, vaikeampi kantaa.

Kun se oma pieni nyytti on viimeinään saatu, ei välttämättä toista lasta perheeseen tule, vaikka haluttaisiin. Taustalla saattaa olla ne samat ongelmat kuin ennen ensimmäistä lasta, mutta enää ei jakseta alkaa yrittämään tai syytämään rahoja kalliisiin lapsettomuushoitoihin. Yksi lapsi riittää.

Ei myöskään kannata kysellä, että koskas niitä lapsia tulee lisää, tai koska niitä ylipäänsä tulee, edes se yksi lapsi. Nämä ovat jokaisen ihmisen, parin, jokaisen perheen omia asioita.

Tahattomasti lapsettomat, paljon voimia tulevaan äitienpäiväviikonloppuun <3 <3

Rakkaudella

Henna

Kaksi vuotta sitten kirjoittama tekstini ennen äitienpäivää, pätee tänäkin päivänä:
Viides äitienpäiväni – ristiriitaiset tunteet

Väestöliiton sivuilla asiaa lapsettomuudesta:

Lapsettomuus koskettaa aina

Simpukka ry – Lapsettomien yhdistys

1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *