Toisinaan ihmisten typeryys väsyttää

Koska kirjoitat blogia ja/tai olet aktiivinen somevaikuttaja, olet tottakai vapaata riistaa heille, joilla on syystä tai toisesta paha olla. Sinuun saadaan purkaa se paska olo, kunhan ei vain vahingossakaan katsota itseään peilistä ja haeta mahdollisesti apua, jos on niin paha olla.

 

Tulin surulliseksi, kun luin Äiti ja melukylän lapset -blogin postausta ”Just nyt ei tee mieli kirjoittaa mitään”. Terhillä on nykymittapuulla ajateltuna todellinen suurperhe, sillä heidän perheensä kuudes lapsi syntyi kolmisen kuukautta sitten. 

Terhillä on hyvin positiivinen sävy sekä blogissaan että somessa. Ei tarvitse lukea valitusta, kun on niiiiin rankkaa suurperheen äitinä. Ei tarvitse lukea, miten lapset osaavatkin olla niin hankalia ja arki väsyttää. Päinvastoin.

 

Terhin blogia lukiessa pystyy ajattelemaan, että ihan oikeasti se perhe-elämä, jopa suurperheen äitinäkin, voi olla sinänsä ihan leppoisaa. Tottakai jokaisessa perheessä, jokaisessa arjessa on omat haasteensa ja huonot päivänsä, mutta noin yleensä ottaen Terhin perheen elo vaikuttaa olevan leppoisaa ja arki sujuu.

No. Koska olemme suomalaisia, kateellista kansaa, on osa ihmisistä ottanut ihan asiakseen kommentoida Terhille, miten hän blogissaan silottelee arkeaan tai että tekee lapsia ihan vain siksi, ettei tarvitsisi työelämään palata.

 

”On myös niitä ikävämpään sävyyn kirjoitettuja tekstejä, kuten aionko hankkia lapsia loputtomiin vältelläkseni töitä tai onko minulla muuta elämää kuin lapset? Kuulemma myös pakotan mieheni hankkimaan lapsia ja ei kauan kun erotaan tai odotan seuraavaa lasta. Arkemme on ällöttävää ja kaunistelen asioita, sillä oikeasti ison perheen arki ei voi olla hienoa.”

Terhi / Äiti ja melukylän lapset -blogi 

 

Hävetkää ihmiset

 

Jos teitä niin kovasti ärsyttää lukea kyseistä blogia, älkää lukeko. Koskee muuten ihan mitä tahansa blogia. Kukaan ei pakota lukemaan ja tuntemaan sen takia ärsytystä. Olemme aikuisia ihmisiä ja osaamme itse valita lukukokemuksemme. En itsekään käytä aikaani blogeihin, jotka ärsyttävät tai joista en saa mitään irti, hyvällä.

 

Jos kuitenkin on ihan pakko lukea, voi itseltään kysyä, että miksi? Kateus? Oma sisäinen paha olo? Katkeruus? Toive, että saisi lukea jostain isommasta vastoinkäymisestä, ettei se kirjoittajan elämä olisikaan niin hienoa enää? Saisi itse tuntea vahingoniloa sen jälkeen? Kun itsellä on paha olla, pitäisi kaikilla muillakin olla. Näinhän ne jotkut tuntuvat ajattelevan, toisen onni on itseltä pois eikä kukaan ihminen voi oikeasti olla onnellinen.

 

Fiksuinta on olla kommentoimatta mitään silloin, kun oikein ärsyttää. Jos lukemasi teksti ärsyttää, ottaa pannuun, vituttaa, voi hetken hengitellä syvään ja yrittää päästä tunteesta yli. Tehdä hetken jotain muuta. Jos vielä myöhemminkin niiiin kovasti ärsyttää, voi miettiä, että mikä on se perimmäinen syy. Ja jättää edelleen kommentoimatta. Varsinkin jos asia on niinkin muille kuulumaton, kuten perheen koko tai onnellisuuden taso. 

Toisinaan ihmisten typeryys väsyttää

 

Somen myötä ihmisten kynnys arvostella ja haukkua toisia on madaltunut olemattomiin. Blogeissa voi vielä kommentoida anonyymisti (mikä on tosin aina hieman kaksipiippuinen juttu, jos ei mitään nimimerkkiäkään voi itsestään jättää), mutta esimerkiksi facebookissa kehdataan olla ilkeitä ihan omalla nimellä ja naamalla.

 

”Kun kerran kirjotat blogia, sun täytyy kestää kritiikki” Jahas. Jos näet kadulla ihmisen, joka sinua kovin ärsyttää, esimerkiksi ulkonäkönsä puolesta, menetkö hänellekin sanomaan: ”Koska nyt oot täällä julkisella paikalla, saan tulla haukkuu, miten läski ja ruma oot. Ihan sama vaikkei edes tunneta, mutta tein susta omat johtopäätökseni näkemäni perusteella ja mulla on oikeus kertoa mielipiteeni”? Voihan tämän saman huudella ”nimettömänä ja kasvottomana” jostain nurkan takaa.

 

Miettiikö osa ihmisistä koskaan, miltä tuntuisi, kun sama tapahtuisi omalle kohdalle? Moni myös vetoaa, ettei tarkoita pahalla tai sanoo ”kaikella rakkaudella”. ”Jokainen tyylillään, MUTTA…” Paskat. Näiden ihmisten sanomisten/kirjoitusten taustalla on ihan tasan tarkkaan se, että saadaan sille toiselle ihmiselle paha olo. Päästään näpäyttämään, ehkä vähän syyllistetäänkin. Niin, että toiselle tulee huono omatunto. Sitten taputetaan itseään selkään ja kehutaan, miten hienosti sitä taas toimikaan tämän yhteiskunnan hyväksi.

”Ei pidä olla niin herkkä”

 

Helppo se on huudella, ettei pidä olla niin herkkä. Mitäs jos ei pidä olla niin kakkapää? Niinpä. Meitä on joka lähtöön, mutta toimeen on yritettävä tulla, jos on pakko. Mutta kenenkään ei ole pakko lukea yhden yhtäkään blogia tai seurata yhtäkään ihmistä somessa, jos ei halua/ ei kiinnosta/ henkilö yksinkertaisesti vain ärsyttää itseään.

 

Tiedän, että on olemassa jonkun verran niin sanotusti ”vihalukijoita”. He siis lukevat tiettyjen ihmisten blogeja, koska vihaavat ja inhoavat. Joko muuten vain tai sitten he ovat ihmisiä esimerkiksi menneisyydestä. He odottavat pääsevänsä hyeenoina kimppuun, jos tulee sopiva tilaisuus, josta nostaa paskamyrsky tai tulla linjoja pitkin syyllistäen ja haukkuen.

Heistä voisin sanoa, että melko säälittävää toimintaa. Ja surullista, todella surullista. Kertoo ihmisen rikkinäisestä mielestä paljon. Tuhlaisivat senkin energiansa vaikka itsestään huolehtimiseen ja yrittäisivät saada itselleen onnellisen olotilan, edes jollain tavalla. Ja unohtaisivat sellaiset ihmiset, jotka niin kovin ärsyttävät.

 

Tsemppiä Terhille sekä kaikille muillekin, 

jotka saavat tai ovat saaneet näiden rikkinäisten ihmisten kommentteja blogeihinsa sekä someen. 

Muistakaa, että te olette sen kaiken yläpuolella.Harvoin mulla menee tunteisiin niin paljon, että kirjoittaisin siitä blogiin asti, mutta nyt meni.

 
 

”Ei millään pahalla, mutta…”

Henna


P.S. Tämä julkaisu olikin blogin 200. postaus :)

 
 
 
 
 
 
 
2

6 kommenttia artikkeliin ”Toisinaan ihmisten typeryys väsyttää


  1. Hyvä postaus ja täyttä asiaa!! Mua äärsyttää kyllä, että ihmiset olettavat saavansa oikeuden haukkua jos joku vapaaehtoisesti kirjoittaa elämästään ja ajatuksistaan nettiin. Kritiikki toki on aivan tervetullutta, mutta usein sen varjolla suolletaan ihan törkeyksiä!!! :/


  2. Kiitos Laura kommentistasi! ♡

    Tämä on mun mielestä aihe, jota ei voi liikaa rummuttaa. Ei kaikki ihmiset ole mitään muiden ihmisten pahan olon likasankoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *