Toisten ihmisten tunteiden vähättely – sorrutko sinäkin?

”No älä nyt, mitä sie sitä murehit?”
”Anna olla, eteenpäin kuin mummo lumessa”
”No sehän oli vaan lemmikki, mitä sie itket?”
”Et sie voi olla masentunut, kun pystyt töissä käymään ja hymyilet”
”Mulle on käynyt samalla tavalla eikä tuntun missää”
 
 
 

Tunteiden vähättely. Tähän sortuu moni, myös allekirjoittanut on aikanaan sortunut. Lasten tunteita ja kokemuksia vähätellään, sama meno jatkuu aikuistenkin kanssa. ”Mitä sie nyt tommost asiaa vetistelet?”

 

Ei aina ymmärretä eikä muisteta, että ihmiset kokevat asioita eri tavalla. Siinä, missä toisen kuppi menee nurin vähemmästä kuin toisen, ei tee ihmisestä heikkoa. 

 

Olemme saaneet erilaiset eväät elämään, olemme luonteiltamme erilaisia. Se on helppo tulla sanomaan, että älä nyt murehdi tai anna joidenkin asioiden olla. Helppo todeta, ettei itsellä samanlainen kokemus tuntunut missään, miksi siis muillakaan pitäisi tuntua?

 

Aina ei ymmärretä, että osa ihmisistä tekee aivan helvetisti töitä sen eteen, että saisi  itselleen paremmat työkalut käsitellä erilaisia tunteita. Että ylipäänsä selviäisi arjesta, ettei kuormittuisi niistä niin sanotuista ”pikkujutuista”. 

 

Meillä on oikeus tunteisiimme

 

Me aikuiset näytämme esimerkillämme lapsillemme tunteiden käsittelyä. Meidän tehtävänä on auttaa heitä tunteidensa säätelyssä ja käsittelyssä. Mitä viestimme, jos vähättelemme omiamme, toisten ja ennen kaikkea lastemme tunteita ja kokemuksia?

 

Tunteita vähättelemällä viestimme toiselle ihmiselle, ettemme arvosta tämän tunnemaailmaa tai tapaa, jolla hän kokee asioita.

 

Jokainen ihminen voi tottakai kehittyä ja kasvaa, opetella erilaisia tapoja käsitellä tunteitaan, mutta tätä opettelua ei auta se, että joku vähättelee. Siitä tulee aliarvostettu olo. Olo, ettei kelpaa juuri sellaisena kuin on.

 

Seuraavan kerran, jos joku tulee surunmurtamana kertomaan lemmikkikissansa kuolemasta tai vittuuntuneena siihen, kun auto hajosi neljännen kerran puolen vuoden sisään, yritä edes pikkaisen ymmärtää äläkä heti torppaa toisen kokemaa tunnetilaa, koska juuri siinä hetkessä ihminen elää sitä tiettyä tunnetilaa. Oli se sitten suru, vitutus tai ahdistus.

 

Kyllä ihmiset pääsääntöisesti pääsevät yli näistä negatiivista tunteista ja kokemuksista, mutta lämmin empatia voi silti auttaa paremmin kuin tunteiden vähättely. Jos näihin tunteisiin jäädään vellomaan pidemmäksikin aikaa lähes joka kerta, on ehkä syytä miettiä jonkunlaista ulkopuolista apua.

 

Ethän myöskään vähättele toisen onnea. Ilon ja onnen tunteet ovat tunteita siinä missä kaikki muukin ja ansaitsevat tulla kuulluksi.

 
 

Rakkaudella
Henna

 
0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *