Unikoulu – lempeästi kohti parempia öitä

Sanasta unikoulu tulee edelleen monelle mieleen, että lapsi opetetaan nukahtamaan ja nukkumaan niin, että hän saa huutaa itsensä uneen. Ei näin. Jos sinulle sanasta unikoulu tulee mieleen pelkästään huudattaminen, suosittelen tutustumaan erilaisiin unikouluihin. Esimerkiksi MLL:n vanhempainnetissä on esitelty muutama lempeä vaihtoehto.

Kuva: Pixabay

Tässä postauksessa kerron teille, miten meidän unikoulu Jössikän kanssa on sujunut.

Taustaa

Jössikkä oli pikkuvauvana hyvä nukkumaan. Söi nopeasti ja nukahti. Saattoi öisin nukkua 5-7h putkeen ja vasta sitten söi. Jössikkä nukkui alkuyöt meidän sängyn vieressä sellaisessa kehtositterissä, yön ensimmäisestä syötöstä eteenpäin meidän välissä.

Osittainen perhepeti oli tällä kertaa sopivampi vaihtoehto kuin aikanaan esikoisen kanssa. Silloin en uskaltanut nukahtaa lapsen ollessa rinnalla, vaan valvoin syöttöjen ajan ja nostin Jäpikän takaisin sänkyynsä. Jäpikkä söi noin 30min kerrallaan ja heräili 2-3h välein, joten pitkiä unipätkiä ei silloin tullut. En myöskään halunnut opettaa häntä nukkumaan vieressä, mutta aamuöisin saatoimme vierekkäin pötkötellä.

Jäpikkä siirtyi omaan huoneeseensa 7kk ikäisenä, koska mie en saanut enää niitä lyhyitäkään välejä nukuttua, kun kuuntelin Jäpikän uniääniä. Vaikka Jäpikkä tottakai heräili omassa huoneessaan öisin, sain mie kuitenkin nukuttua ne välit. Imetys loppui Jäpikän ollessa 11kk ja kokonaiset yöunet (10-12h) hän alkoi yhtäkkiä nukkumaan 1v2kk ikäisenä. Oli vielä flunssassa tuolloin, joten ihmettelin, että miten hän nyt sitten nukkuu :D Siihen mennessä oli kuitenkin pahin eroahdistus takana ja kävelemään opittu.

Jössikän kanssa pystyin nukahtamaan heti, kun hän sai tissin suuhunsa. Saatoin havahtua jossain kohtaa laittamaan liivin kiinni, mutta enimmäkseen nukuin syöttöjen välit ja syöttöjen aikana. Kätevää oli myös vaihdella rintaa ilman, että tarvitsi kylkeä kääntää. :D

Noin 3-4kk iässä alkoi hulinat ja yöt muuttuivat levottomiksi. Aiemmat pitkät unipätkät olivat historiaa ja Jössikkä alkoi heräämään ensimmäisen kerran 3h unipätkän jälkeen ja hieman myöhemmin tuo ensimmäinen pätkä muuttui tunnin pituiseksi, jollaisena se pysyi aina unikoulun aloitukseen asti.

Hän söi 2-5 krt yössä ja muut heräilyt siihen päälle. Koska hän nukkui edelleen suurimmaksi osaksi meidän välissä, heräsin myös pienimpiinkin parkaisuihin, vääntelyihin ja kääntelyihin. Hän tykkäsi nukkua poikittain, yleensä jalat/pylly mun naaman suunnalla (mieltä ylentävää, kun toinen päätti pieraista) ja päällään puski miehen selkää. Heräsin siis öisin myös kääntämään Jössikkää meidän kanssa samansuuntaisesti, mutta hän väänsi itseään väkisin poikittain. Joskus kyllä nukuttiin pidempiäkin pätkiä rauhallisesti.

Lokakuussa Jössikän ollessa 10kk aloin vähentämään imetystä. Lopetin päiväimetykset ja öisin hän sai vielä rinnalla nukkua (tämä meni vähän nurin kurin, myönnetään). Sitten hän sai tissiä enää vain iltaisin ennen nukahtamista ja lopulta lopetin kokonaan. Samaan aikaan Jössikkä muutti Jäpikän kanssa samaan huoneeseen. Alkuun menikin ihan hyvin. Herätyksiä/syöttöjä oli pari yössä ja muu aika nukuttiin, kaikki omissa sängyissämme.

Sitten tapahtui jotain (flunssa ja oma laiskuus?) ja Jössikkä olikin taas suurimman osan yöstä meidän välissä.

Toissasunnuntaina eli 1.1. mulle riitti ja päätin toteuttaa unikoulun, kun edellisenä yönä oli mennyt 6 dl maitoa. Jotain unikoulun tynkiä olin aiemminkin yrittänyt, mutta väsymyksen ja saamattomuuden takia ne olivat lässähtäneet, jääneet siis yrityksiksi. Oma väsymys alkoi kuitenkin olemaan sitä luokkaa, että asialle oli pakko tehdä jotain. Ennen suht positiivisesta ihmisestä oli kuoriutumassa katkera, negatiivinen  ja valittava ämmä. Biaaaaaaatch!

Unikoulu

Lähtötilanne: Jössikällä on ikää melkein 1v1kk, maitoa menee öisin 4-6 dl, haluaa nukkua vain vieressä, joko ihan kainalossa tai poikittain mun ja miehen välissä. On lokakuusta asti nukahtanut omaan sänkyynsä suunnilleen samaan aikaan kuin isoveljensä. Noin tunnin päästä nukahtamisesta on ollut ensimmäinen herätys ja alkuyöt ovat olleet muutenkin levottomia. Klo 24-02 olen ottanut viereen ja siinä on nukuttu enempi vähempi aamuun asti.

Meillä on suht säännöllinen päivärytmi, ei kuitenkaan kellontarkka. Päikkäreitä Jössikkä nukkuu ulkona rattaissa noin 2-3h, nukahtaa yleensä alle viidessä minuutissa.

Iltaisin on iltapala, suihku koko perheen kesken, iltamaito sohvalla sylissä, hampaiden pesu, iltasatu, hyvät yöt ja omaan sänkyyn.

Tavoite: saada maitomäärät öiltä pienemmiksi ja heräilyjä vähemmälle. Suurin osa yöstä nukuttaisiin omassa sängyssä. En edes haaveile vielä 10-12 tunnin putkeen nukutuista yöunista, mutta edes vähän parempaan suuntaan jos mentäisiin!

Menetelmä: tassuttelu. Isomman itkun tullessa otetaan syliin rauhoittumaan, mutta muuten annetaan olla sängyssä, silitellään ja pidetään kättä lempeästi, mutta napakasti selän päällä. Sanotaan myös: ”Ei mitään hätää. Nyt on yö. Nyt nukutaan. Hyvää yötä”. Tärkeää on, ettei lasta sylitellä ja silitellä uneen asti, vaan lapsen rauhoituttua hänen annetaan nukahtaa itse.

Tarvittaessa nukun poikien huoneessa ja lempeästi ohjeistan Jössikkää nukkumaan omassa sängyssään. Onneksi Jäpikkä on hyväuninen eikä herää pieniin itkuihin tai liikehdintään huoneessa.

Yö 1

Jössikkä nukahti pienen ison venkoilun jälkeen omaan sänkyynsä noin klo 20.20. Tunnin päästä tutilla rauhoittaminen. Klo 24 hänellä oli isompi huutokonsertti, annoin vettä ja hän rauhoittui pikkuhiljaa syliin. Klo 1-4 nukuin poikien huoneessa, todella monta kertaa laitoin Jössikän uudestaan maate tai totesin seisovalle taaperolle, että hyvää yötä, nyt nukutaan. Klo 5 syöttö ja hän jäi viereen, klo 7 herätys.
Yö 2
Nukahti noin klo 21, omat venkoilut sitä ennen. Pari rauhoittelua alkuyön aikana. Isompi itku klo 23.30. Syöttö klo 3, meinasin ensin jättää viereen nukkumaan (minuu väsytti!), mutta veinkin pojan omaan sänkyynsä ja jäin itse nukkumaan poikien huoneeseen. Klo 5 pieni itku, nukahti kuitenkin nopeasti uudestaan. Klo 7 maitoa ja ylös.

Poikien huoneessa on tuollainen iiiiso tyyny, jonka päällä on yllättävän hyvä nukkua :D

Yö 3

Ilman herätyksiä klo 20.30 – 2.15. Kuitenkin levotonta nukkumista loppuyö, maitoa klo 6.30, jonka jälkeen vieressä pötköttelyä herätyskelloon eli puoleen kasiin asti.

Yö 4

Ilman herätyksiä klo 20.45 – 3.30. Levotonta nukkumista klo 6 asti, jolloin otin viereen. Maitoa klo 7.30 ja tunnin verran vielä pötköttelyä kainalossa.

Yö 5

Nukkui heräämättä sängyssään klo 21.00 – 2.45, jolloin oli pienimuotoinen itkuprotesti, sylittelin ja silittelin hetken, jonka jälkeen nukahti sänkyynsä ja minä menin omaan sänkyyni. Klo 5.30 ”maammammaa” eli maitoa. Nukahti heti uudestaan, herätys klo 8 jälkeen.

Yö 6

Heräämättä klo 21.00 – 2.00. Riitti pieni silitys ja unessa oli uudestaan. Klo 5 falskasi vaippa ja hän pääsi meidän sänkyyn, kunhan oli kuivaa vaihdettu ylle. Meidän sänkyyn siksi, kun en jaksanut alkaa lakanoita vaihtamaan. Maitoa klo 7.30, jonka jälkeen aloimme heräilemään.

Yö 7

Nukahti klo 20.45. Ensimmäisen kerran piti käydä vähän silittelemässä ja rauhoittelemassa klo 23.30. Tämän jälkeen nukahdin myös itse omaan sänkyyni ja seuraavan kerran havahduin klo 6.30, jolloin poikien huoneesta kuuluikin nälkähuutelua. Maidon jälkeen aloimme heräilemään, koska oli esikoisen päiväkotipäivä.

Miettikää, nukuin 6,5h, melkein 7h putkeen! Ihan todella luksusta! Tällaisiä öitä on ollut harvoin viime kuukausina. Mun normaalit unipätkät ovat olleet 2-3h, ehkä joskus jopa 4-5h ja olenko pari kertaa nukkunut 6-7h putkeen.

Nykytilanne: alkuyöt ovat rauhoittuneet selvästi. Jössikkä nukahtaa iltaisin sänkyynsä paljon nopeammin ja vähemmällä venkoilulla, joinain iltoina ei ole tarvinnut peitellä ja laittaa tuttia uudestaan ollenkaan. Maidonjuonti on saatu öiltä melkein kokonaan pois. Ei tosin haittaa, jos hän juo maitoa klo 5 aikoihin ja simahtaa saman tien uudestaan. Sekin on parempi kuin ensimmäinen syöttö klo 24-2, siitä seuraava kahden tunnin päästä jne. Kyseessä kuitenkin jo 1-vuotias lapsi, joka syö 5 kertaa päivässä kiinteitä + maidot päälle.

Miten jatkossa?

Tottakai niitä heräilyjä tulee öisin vielä pitkään, milloin johtuu THE Vaiheesta, milloin hampaista, milloin sairasteluista, pahoista unista jne., mutta aion pitää tämän saman linjan kuin esikoisenkin kanssa: yöt nukutaan enimmäkseen omassa sängyssä. Viereen saa tulla, esikoinenkin on viime yönä kömpinyt meidän väliin niin, etten ole edes kunnolla havahtunut, mutta pääsääntöisesti ja suurin osa yöstä nukutaan omassa sängyssä.

Perhepeti oli meidän juttu hetken aikaa, mutta nyt on aika opetella uudet jutut :) Kun jonkun uni kärsii pidemmän aikaa, on asialle tehtävä jotain. Perhepeti on hyvä, jos kaikki siinä nukkuvat saavat nukuttua

Olen myös itsestäni todella ylpeä, kun olen jaksanut olla johdonmukainen ja opettaa lempeästi meidän pientä nukkumaan isoveljensä kanssa samassa huoneessa. Olin alkuun pelännyt unikoulun aloittamista, kun ajattelin täällä olevan huutoa tuntitolkulla. Loppujen lopuksi isompia itkuja on ollut todella vähän eikä lapset mene itkemisestä rikki, kunhan heillä on turvallinen aikuinen pitämässä tarvittaessa sylissä ja rauhoittumassa.

Parempia unia, teille ja meille ❤

Rakkauvella
Henna ✌

P.S. Mie sitten viikon päästä postaan, miten on menty takapakkia, mutta fiilistelen nyt hetken vielä :D


0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *