Xplora – lapsille suunniteltu kelloranneke, jossa on puhelin

Onko lapsesi aloittamassa eskari- tai koulutaipalettaan ja mielessäsi on hankkia hänelle oma puhelin? Et kuitenkaan haluaisi hankkia puhelinta, varsinkaan mitään älyluuria, koska iso paha internetti ja pienelle mielelle vahingollinen materiaali, joihin lapsi voi päästä käsiksi? Ja sitten mietit, että jos puhelimen hommaisi, edes sellaisen perus puhelimen, se kuitenkin hukkuu tai tippuu koulumatkalla asfaltille ja menee rikki?

Xplora

Esikoisellemme hommasimme älyluurin jo viime keväänä. Ajatuksena oli, että harjoittelemme turvallista puhelimen käyttöä hyvissä ajoin ennen koulun alkua. Harjoittelimme puhelimella soittamista ja vastaamista sekä wa-viestien lähettämistä / vastaanottamista.
Tiedetään, WhatsAppin ikäraja on 13, mutta on niin äärimmäisen kätevä, kun pieni voi viestiä itse esimerkiksi isovanhempiensa kanssa lähetellen hymiöitä, kuvia tai vaikka ääniviestejä.

Koulu alkoi ja pian poika alkoi kantaa puhelintaan mukana koulussa, toisin sanoen repussa. Koulupäivien aikana puhelinta ei saa käyttää, mutta tarvittaessa hän pystyi soittamaan, kun lähti iltapäiväkerhosta kotiin.

Sitten pojalta alkoikin tulla ehdotuksia, että hän haluaisi lähteä alkuiltaisin yksin esimerkiksi koulun pihalle. Aloimme miettimään, että missä puhelin kulkisi turvallisesti mukana ja miten sen nyt varmistaisi, että puhelin on varmasti mukana.

Satuin lukemaan parikin blogitekstiä kellopuhelimesta, Xplorasta. Kellopuhelin, joka ilmestyi Suomen markkinoille kesällä 2019. Blogiteksteihin pääset tästä: Art LilyKristin M. Hartikainen – Xplora – turvallinen ensipuhelin lapselle sekä MammaMioMai – Xplora puhelin

Pienen pohdinnan jälkeen päädyimme tilaamaan kyseisen kellopuhelimen ja se on ollut päivittäisessä käytössä nyt parisen viikkoa.

Xplora lyhyesti esiteltynä

Xplora-kellopuhelin on suunniteltu nimenomaan lapsille. Siinä ei ole internetiä, joten siinä ei myöskään ole pääsyä sosiaaliseen mediaan. Kuka tahansa ei pysty puhelimeen soittamaan eikä lapsi pysty soittamaan kenelle tahansa.

Kellopuhelinta myy tällä hetkellä Xplora, Gigantti ja Verkkokauppa. Kello toimitetaan valmiiksi asennetun sim-kortin kanssa ja liittymän kuukausimaksu on vaihtoehdoista riippuen 10/11/12 euroa.

Kellon hallinnointi

Kelloa hallinnoidaan vanhemman puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Esimerkiksi meillä sekä mies että minä ollaan niin sanotut pääkäyttäjät (Guardian).

Sovelluksesta näkyy yhteystiedot, lapsen sijainti sekä päivän aikana otetut askeleet. Siellä voi hallinnoida kouluasetuksia ja turva-aluetta.

Yhteystiedot

Yhteystietoja lisätään ainoastaan vanhempainsovelluksen kautta. Ainoastaan ne henkilöt, jotka on lisätty yhteyshenkilöiksi, pystyvät puhelimeen soittamaan tai lapsi pystyy soittamaan heille. Meillä on tässä vaiheessa yhteystiedoissa isi, äiti, mummi ja ukki.

Kellopuhelimeen pystyy lisäämään maksimissaan 50 yhteystietoa. Me vanhemmat pystymme lähettämään myös viestejä vanhempainsovelluksen avulla. Poika pystyy vastaamaan viesteihin hymiöillä tai ääniviesteillä.

Jokaisesta rannekkeeseen saapuneesta tai lähtevästä puhelusta/viestistä tulee vanhempainsovellukseen ilmoitus.

Lapsen sijainti

Xplora -kellopuhelimessa on GPS, joten vanhempainsovelluksen avulla vanhempi pystyy näkemään, missä lapsi menee. GPS ei tosin aina ole tarkin mahdollinen. Meillä näyttää joskus sijainniksi, että poika olisi reilu kilometrin päässä kotoa, vaikka hän oikeasti olisi kotona.

Sos-painike

Jos lapsi joutuu jostain syystä uhkaavaan tai vaaralliseen tilanteeseen, voi hän painaa rannekkeessa olevaa nappia pohjaan vähän pidempään, jolloin ranneke ottaa tilanteesta kuvan ja lähettää kuvan gps-tietoineen vanhemman sovellukseen. Vanhemman sovellus alkaa pitämään kovaa ääntä ja sovellukseen ilmestyy SOS-viesti.

Testasimme SOS-painiketta kotonamme.
Turva-alue

Rannekkeeseen pystyy vanhemman sovelluksen kautta määrittämään niin sanotun turva-alueen. Tietty alue, jolla lapsi saa liikkua tai jonne ei ehdottomasti saa mennä. Kun lapsi astuu turva-alueen ulkopuolelle, saa vanhempi asiasta ilmoituksen puhelimeensa.

Tätä ominaisuutta meillä ei ole vielä testattu.

Kouluasetus eli School Mode

Rannekkeeseen pystyy asettamaan kouluasetuksen eli tällöin rannekkeessa toimii vain kello ja SOS-painike. Pojallemme on asetettu joka päivälle kouluasetus koulun alkamisesta ip-kerhon loppumiseen asti. Itseasiassa koulukin sen vaatii, ettei rannekkeessa saa toimia esimerkiksi kamera koulupäivien aikana.

Muita ominaisuuksia

Rannekkeeseen saa asetettua hälytyksen, esimerkiksi herätyksen tai merkki, kun on aika tulla kaverin luota kotiin. Rannekkeessa on myös VGA-kamera. Kavereiden kesken voi ottaa esimerkiksi juoksukilpailuja ajastinta hyödyntäen. Kellopuhelin on veden- ja iskunkestävä.

Vanhemman sovellus on englanniksi, mutta rannekkeessa saa kielen myös suomeksi. Moni ominaisuus on pelkästään kuvakkeina eli lapsen on helppo oppia, mistä löytyy mitäkin.

Ehdottomasti suosittelemme ja onhan tämä turvallisuuskysymys

Meidän perhe voi suositella tätä kellopuhelinta. Ajaa asiansa eli lapseen saa yhteyden, hän saa helposti yhteyden vanhempiinsa, lapsen sijainnin pystyy paikantamaan, ranneke ei ihan heti putoa tai häviä ja askelmittari kummasti motivoi liikkumaan ;)

Lisäksi kellopuhelin vähentää sitä ilmiötä, jota nyt näkee pienillä koululaisilla tuolla liikenteessä: kuljetaan nenä ja silmät kiinni siinä älypuhelimen näytössä pelaten jotain peliä eikä todellakaan huomioida ympäröivää liikennettä. Ihan oikeasti hirvittää katsoa sitä, miten nämä pienet ja isommatkin koululaiset kulkevat koulumatkojaan. Jos puhelin pysyy koulumatkojen ajan repussa tai taskussa, se on ok.

Yli pyykkivuorten -blogin Hanna kirjoitti aiheeseen liittyen:
Ihan oikeastiko kännykkä on lapsenne koulumatkan turva?

Näitä koulumatkan turvallisuusasioita kannattaa oikeasti miettiä.

Mutta, jos teillä tulee lisää kysyttävää rannekkeesta, kysykää :) Tähän yritin nyt melko lyhyesti koota niitä tärkeitä ominaisuuksia.

Henna

4

3 kommenttia artikkeliin ”Xplora – lapsille suunniteltu kelloranneke, jossa on puhelin


  1. Katsoin vähän aikaa sitten mikä tämä tämmöinen on, ja kiinnostaa kyllä hankinta kun lapset vähän kasvaa. Tosin muutamassa vuodessa varmaan ehtii tulla jo jotain uuttakin vastaavaa, kun kehitys kehittyy.


    1. Kiitos Markus kommentistasi!
      Tämä on ollut hyvä hankinta meidän ekaluokkalaiselle. Varmasti nämä tulevat kehittymään vielä lisää vuosien kuluessa 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *